Nastavak aktivnosti
10

Akcija Twins 1: Jedna osoba uhapšena zbog trgovine ljudima i navođenja na prostituciju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U nastavku akcije Twins 1 policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u utorak su uhapsili jednu osobu koja se sumnjiči da je počinila krivična djela međunarodna trgovina ljudima i međunarodno navođenje na prostituciju.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, policijski službenici SIPA-e nastavljaju dalje aktivnosti po ovom predmetu.

Podsjećamo, akcija Twins je započela u novembru prošle godine, a istovremeno je provedena i policijska akcija Pismo i to u BiH, Srbiji i Njemačkoj. Tada je uhapšeno ukupno 16 osoba i razbijena je kriminalna grupa koja se bavila trgovinom ljudima i organizovanjem prostitucije na međunarodnim nivou, te pranjem novca.

Na području Sarajeva tada je uhapšen Almir Hadžiahmetović, koji se sumnjičio za organizovanje prostitucije, te jedan 17-godišnjak.

Oni su zajedno sa ostalim članovima grupe tokom dvije godine iskorištavali i prisiljavali djevojke na pružanje seksualnih usluga na području BiH, Austrije i Njemačke i tako ostvarivali nezakonitu imovinsku korist u iznosu nekoliko stotina hiljada eura.

Aktivnosti u okviru akcije Twins 1 provodi Tužilaštvo BiH i SIPA, a u akciji je ostvarena i značajna međunarodna saradnja sa institucijama Austrije i Njemačke.