BiH
108

Akcija "Koverta": Uhapšen nesuđeni premijer Vlade USK Đevad Muslimović

Piše: A.H.
Đevad Muslimović (Foto: Cazin.net)
Đevad Muslimović (Foto: Cazin.net)
U okviru akcije "Koverta“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a USK danas su uhapsili direktora ŠPD Unsko – sanske šume i nesuđenog premijera Vlade USK Đevada Muslimovića i njegovog vozača Hajrudina Pehlivanovića.

Iz SIPA-e su saopćili da su u nastavku aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva "Koverta“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli stambeni objekat na području općine Ključ, te slobode lišili jednu osobu.

Prema riječima Adnana Tulića, portparola Tužilaštva USK, uhapšeni su trenutno na saslušanju u MUP-u USK i do kraja dana očekuje se njihovo privođenje u prostorije Tužilaštva.

"Tužilaštvo USK od 2013. godine provodi intenzivnu istragu s ciljem otkrivanja kriminalnih radnji u ŠPD Unsko – sanske šume. Na osnovu dosadašnjih saznjanja, prije dva dana uhapšen je E.K. iz Sanskog Mosta, a danas su slobode lišeni Đ.M. i H.P. Tužilaštvo ih tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa nizom koruptivnih krivičnih djela kao što su primanje i davanje mita te zloupotreba položaja i ovlasti. Tužilaštvo nastavlja istragu u ovom slučaju“, kazao je Tulić.

Muslimović je uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo iz člana 342. KZ FBiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 380. KZ FBiH „Primanje dara i drugih oblika koristi“, krivičnim djelom iz člana 383. KZ FBiH „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i krivičnim djelom iz člana 382. KZ FBiH „Protivzakonito posredovanje“.

"Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informirana", saopćeno je iz SIPA-e.

Podsjećamo, nakon što je u jeku februarskih protesta Hamdija Lipovača, pod pritiskom Bosanskog proljeća, stavio mandat na raspolaganje Skupštini USK, Đevad Muslimović je bio kandidat za mandatara Vlade USK. Predložila ga je SDA USK. Nakon neuspješnog pokušaja sastavljanja Vlade, SDA je odustala od svoga prijedloga. Ranije uhapšeni Enes Karić bio je zamjenik šefa Šumarije "Sana".