Brojne neregularnosti u KS
0

Akcija iskorjenjivanja nelegalnog taksi prijevoza, isključeno 98 vozila

Klix.ba
Federalna i kantonalna saobraćajna inspekcija su od 12. do 28. septembra, kontrolišući taksi prijevoz na području Kantona Sarajevo, sačinile 184 zapisnika sa utvrđenim nedostacima, a u 98 slučajeva je izrečena mjera privremenog isključenja vozila iz saobraćaja do otklanjanja nedostataka utvrđenih kontrolom i izvršenja prekršajnog naloga, te su donesena rješenja o privremenoj zabrani obavljanja taksi prijevoza.

Tokom vršenja inspekcijskog nadzora asistenciju je pružala jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz navedenih kontrola uočeni su sljedeći problemi:

  • Neposjedovanje dopunskih taksi oznaka za ovu godinu;
  • Neizmireni javni doprinosi za duži vremenski period, dok taksi prijevoznici i dalje posjeduju odobrenja općinskih organa za obavljanje javnog prijevoza;
  • Prisustvo taksi prijevoznika kojima su po službenoj dužnosti poništeni obrasci licenci D;
  • Obavljanje taksi prijevoza na području Kantona Sarajevo prijevoznika registrovanih na susjednim kantonima (SBK - Travnik i sa područja Istočnog Sarajeva, koji većinom ne posjeduju propisane registarske tablice sa TA oznakom);
  • Produženje registracije taksi vozila sa postojećim TA registarskim tablicama kod nadležne policijske uprave po sjedištu taksi prijevoznika, bez posjedovanja važećeg ugovora o dopunskoj oznaci za vozilo zaključenog sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo (odnosno produženje registracije bez posjedovanja dokaza-potvrde o zaključenom ugovoru o dopunskoj taksi oznaci za vozilo za ovu godinu);
  • Taksi prijevoznici registrovani kao pravne osobe posjeduju taksi vozila za koja su im poništeni i oduzeti obrasci licenci za taksi vozila za koja nisu imali pribavljen dopunski uslov Kantona, tj. dopunsku taksi oznaku za vozilo, izvršili su promjenu namjene vozila u renta-a-car vozila i njima i dalje obavljaju usluge taksi prijevoza.

Definisati oblast rent-a-cara

Postojeći federalni Zakon nije precizno definisao oblast rent-a-car prijevoza u smilsu načina i forme zaključivanja ugovora o pružanju rent-a-car prijevoza, pogotovo kada se usluga pruža sa vozačem, što je u Kantonu Sarajevo postalo "pravilo", te nije preciziran način plaćanja i utvrđivanje tarife za formiranje cjenovnika, što u praksi ostavlja prostora za zloupotrebu u oblasti rent-a-car prijevoza.

U vezi sa utvrđenom pojavom Federalna uprava za inspekcijske poslove uputit će inicijativu Ministarstvu saobraćaja i komunikacija Federacije BiH u cilju preciznijeg uređenja oblasti rent-a-car prijevoza, kako bi spriječili prijevoznike da na ovaj način obavljaju usluge taksi prijevoza, navodi se u saopćenju za javnost.

Obaveza skidanja taksi krovne oznake

Dosadašnju obavezu skidanja taksi krovne oznake prilikom prolaska kroz Kanton Sarajevo, utvrđenu Odlukom o taksi prijevozu na području Kantona Sarajevo, potrebno je brisati, jer su vozila označena oznakama TA taksi vozila, i skidanje ove oznake putnike koji koriste usluge dovodi u sumnju legalnosti taksi prijevoza. Ovo su isticali predstavnici udruženja taksi prijevoza Istočno Sarajevo, ujedno tražeći reciprocitet za taksi prijevoznike iz Federacije BiH koji ne moraju skidati krovne taksi oznake kada prelaze na područje Istočnog Sarajeva.

"Oblast taksi prijevoza nažalost postaje predmet enormnog bogaćenja izvjesnog broja pojedinaca koji u posjedu imaju znatan broj nelegalnih vozila kojim vrše nezakonit taksi prijevoz što prema našem mišljenju predstavlja krivično djelo. Inspektori su tokom vršenja inspekcijskog nadzora fotodokumentovali navedena vozila u vlasništvu određenih pojedinaca o čemu ćemo upoznati nadležno tužilaštvo te podnijeti zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka", navode iz inspekcije.

Pored navedenog, ova uprava ima saznanja o neovlaštenom odobravanju radiofrekvencija za nelegalne taksi prijevoznike, što predstavlja saučesništvo u vršenju krivičnog djela u oblasti nelegalnog taksi prijevoza.

Ažurirati baze podataka o oduzetim licencama

Radi otklanjanja prisutnih problema neophodno je da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo u potpunosti provede važeću Odluku o taksi prijevozu, te da Kantonalna uprava za inspekcijske poslove nastavi sa inspekcijskim nadzorom u ovoj oblasti uz prijem većeg broja saobraćajnih inspektora. Također je potrebno u što kraćem roku uskladiti važeću Odluku o taksi prijevozu na području Kantona Sarajevo sa izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH (Službene novine Federacije BiH, broj 28/06 i 02/10). Potrebno je da Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo ažurira baze podataka o prijevoznicima, te po službenoj dužnosti poništava i oduzima licence za prijevoz pravnim i fizičkim osobama koje te uslove više ne ispunjavaju, te da nadležnu inspekciju izvijesti o poništenim licencama.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će i dalje poduzimati sve Zakonom propisane mjere kako bi se pojava nelegalnog taksi prijevoza na području Kantona Sarajevo u potpunosti iskorjenila, te će kod nadležnih resornih ministarstava uputiti inicijativu za izmjenu propisa koji regulišu oblast taksi prijevoza kako u Kantonu Sarajevo tako i na području ostalih Kantona u FBiH. Želimo upoznati javnost sa akcentom na taksi prijevoznike da će Federalna uprava za inspekcijske poslove nastaviti sa kontinuiranim inspekcijskim nadzorima u ovoj oblasti, a građanima – korisnicima taksi usluga želimo ukazati da obrate pažnju prilikom korištenja usluga taksi prijevoza (TA oznaka na registarskim tablicama, licenca) jer prilikom nezakonitog korištenja navedenih usluga niko ne može garantovati za njihovu sigurnost, ističu iz Uprave za inspekcijske poslove.