BiH
21

Akcija "Damask": SIPA na aerodromu u Sarajevu uhapsila dvije osobe zbog terorizma

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, lišili slobode lica inicijala M.S. (1972) iz Gračanice i O.A.K. (1970) iz Bosanske Dubice nakon što su isporučena iz Turske, saopćeno je iz SIPA-e.

Dvije osobe su uhapšene po naredbi Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 202d stav (2) KZ BiH "Organizovanje terorističke grupe", u vezi sa članom 201. KZ BiH "Terorizam".

Navedena lica sumnjiče se da su u proteklom periodu boravila na sirijskom ratištu, gdje su učestvovala u oružanim sukobima na strani IDIL-a.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je veoma dobra policijska saradnja na nacionalnom (GP BiH, OSA i FUP) i međunarodnom nivou, koja je rezultirala isporučenjem navedenih lica iz Turske nakon što su tamo provela određeni vremenski period u pritvoru.

Lica lišena slobode privedena su u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nakon kriminalističke obrade shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, odlučiti o njihovom daljem statusu, saopćeno je iz SIPA-e.