BiH
10

Akcija "Blok": SIPA izuzela dokumentaciju u Općini Novi Grad

Piše: A. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izuzeli su predmete i dokumentaciju koji će se koristiti u daljem provođenju predmeta u slučaju Esed Radeljaš i drugi.

"Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, a pod nadzorom Tužilaštva KS, SIPA je izuzela predmete i originalnu dokumentaciju iz Općine Novi Grad Sarajevo, općinskog Pravobranilaštva, ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša KS, notara Indire Turkmanović i pravne osobe Tibra Paficik", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić. Predmeti i originalna dokumentacija će poslužiti u daljem krivičnom postupku u predmetu protiv Eseda Radeljaša i drugih.

Radeljašu je određena privremena mjera zabrane otuđenja ili opterećenja stambeno-poslovnog objekta i dvorišta u Sarajevu, dok je osumnjičenoj Jasmini Horo određena mjera zabrane otuđenja ili opterećenja stana u Sarajevu.

SIPA je ranije po nalogu Tužilaštva KS uhapsila Eseda Radeljaša, osnivača Stranke za bolje Goražde, koji je 2008. godine bio vijećnik u Općinskom vijeću koji se sumnjiči za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, davanje dara i drugih oblika koristi te pranje novca.

Osim Radeljaša uhapšeni su i Nedžad Kapetanović, bivši pravobranilac Općine Novi Grad i Jusuf Čaušević, šef Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Općine Novi Grad.