BiH
0

Akcija "Bastion": Preko BiH i Hrvatske plasirali drogu diljem Evrope

Anadolija
Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a djelujući u koordiniranoj akciji, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP-a RS) i Federalne uprave policije (FUP) su u ranim jutarnjim satima izvršili hapšenja i pretrese u više gradova širom BiH.

Na više lokacija u različitim dijelovima Bosne i Hercegovine su izvršeni pretresi i uhapšeno je osam osoba.

Provodeći istragu u predmetu kodnog naziva „BASTION“ otkrivena je organizovana kriminalna grupa koju čine državljani BiH i Hrvatske, čiji članovi nabavljaju, posreduju u nabavci, prodaju i na drugi način vrše neovlašteni međunarodni promet droge, prvenstveno heroina i kokaina, s ciljem dalje prodaje na području Hrvatske i drugih zemalja Evrope.

"U ovoj akciji su lišene slobode osobe koje su, između ostalog, osumnjičene da su kao organizoirana kriminalna grupa vršile pakovanje droge u manje doze, koristeći određene prostorije, te tako pripremljene opojne droge prodavali osobama iz BiH i Hrvatske. Prilikom realizacije akcije u ovom predmetu je ostvarena značajna saradnja sa institucijama  Hrvatske", navodi se iz Tužilaštva BiH.

Osobe lišene slobode u ovoj akciji se sumnjiče da su izvršile krivična djela organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona BiH u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH.

Postupajući tužilac će u zakonskom roku ispitati osumnjičene osobe i nakon toga odlučiti hoće li za njih prema Sudu BiH uputiti zahtjev za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane, tvrde u Tužilaštvu BiH.