Crna hronika
10

Akcija Kazanova: Devet uhapšenih predano Tužilaštvu BiH

Piše: N. J.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Devet osoba koje su u okviru akcije Kazanova uhapšene danas na području Hercegovine, predane su u popodnevnim satima Tužilaštvu BiH.

Ove osobe su osumnjičene za organizirani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom droge, a riječ je o osobama čiji su inicijali Đ.T., D.Š., S.K., E.B., E.K., V.S., R.P., D.D., i Š.Ć.

Reporteri Klix.ba sa mjesta događaja su izvijestili kako su osumnjičeni u Tužilaštvo BiH dovedeni pojedinačno u policijskim kombijima i pod posebnom pratnjom specijalaca SIPA-e koji su bili maskirani fantomkama. Uz osumnjičene su u dva vozila dovezene i tri vreće sa dokazima koje su također unesene u Tužilaštvo BiH.

U današnjoj akciji su, osim pripadnika SIPA-e, učestvovali službenici Granične policije BiH, te MUP-a HNK i MUP-a RS. Tokom akcije su pretreseni objekti na 10 lokacija na području Mostara, Jablanice, Nevesinja i Trebinja, te je oduzeto više mobitela i SIM kartica, novac, manja količina skanka, oružje, te drugi predmeti.

Osumnjičeni su nakon hapšenja najprije bili sprovedeni u prostorije SIPA-e u Mostaru, odakle su prebačeni u Tužilaštvo BiH u Sarajevo na saslušanje.

Današnjoj akciji prethodila je višemjesečna istraga u okviru koje privremeno izuzeta određena količina opojne droge skank i zadokumentirana međunarodna trgovina opojne droge iz Crne Gore u BiH i Hrvatsku u saradnji sa policijskim organima Republike Hrvatske.