BiH
1

Akademija nauka i umjetnosti BiH osuđuje napad na Slavu Kukića

Klix.ba
Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas se oglasila saopćenjem za javnost povodom napada na prof. dr. Slavu Kukića.

"Surovo je pretučen naš uvaženi član prof. dr. Slavo Kukić. Britko pero i jasna misao kojima već dugo vremena u svojim kolumnama ukazuje na nevolje naše društvene stvarnosti sasvim sigurno su razlog za naručivanje fizičkog napada od strane onih koji ne vole čuti istinu. Postavlja se pitanje je li moguće nazvati demokratskim društvo u kome se naručuju fizički napadi na one koji govore istinu? Kada ćemo dočekati da se u Bosni i Hercegovini počnu poštovati osnovna ljudska prava među koje spada i pravo na slobodu govora, naročito govora o istini? Kada neko pokuša kao kvalitetno ogledalo odslikati istinu, onda je primitivcima prvi korak da razbiju ogledalo a ne da se zamisle nad odrazom koji vide u njemu.

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine očekuje od odgovornih organa da pronađu i imenuju naručioce i izvršioca počinjenog banditizma. Svijet je proživio ovakve situacije, od fašističkog preuzimanja Italije u 20-tim do nacističkog terora Njemačke u 30-tim godinama prošlog stoljeća. Nadali smo se takvo nešto neće biti doživljeno u Bosni i Hercegovini ali smo zaprepašteni i pitamo se kuda ide naše društvo?! Izražavamo svoju solidarnost sa obitelji našeg člana Slave Kukića, a njemu želimo što brži oporavak i da nastavi svoju misiju kako je zamislio", navodi se u saopćenju Akademije nauka i umjetnosti BiH.