Reagovao načelnik
114

Ajnadžić: Neka Zulfikarpašić objasni zašto je Naša stranka opstruirala isplatu stipendija

Dž. L.
Nedžad Ajnadžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Nedžad Ajnadžić (Foto: D. S./Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić oglasio se povodom tvrdnji o ucjenjivanju stipendista ove općine da učestvuju u predizbornoj kampanji SDA kazavši da je jako razočaran hajkom koju je pokrenula Naša stranka.

Podsjetimo da je Amra Zulfikarpašić iz Naše stranke izvijestila da su se neki od ukupno 3.000 stipendista u Općini Centar javili određenim ljudima iz Naše stranke, između ostalog i njoj, s pritužbama na ucjene iz SDA. Kako je kazala, stipendisti se uslovljavaju učešćem u kampanji za ponovni izbor Ajnadžića (SDA) za načelnika Općine Centar.

Iz Općine Centar danas je javnosti upućena reakcija Ajnadžića u kojoj on ističe da se Naša stranka koristi svim sredstvima u nastojanju da degradira općinskog načelnika i projekte koje ova lokalna zajednica realizuje. Ajnadžić dodaje i da može razumjeti strahove i polituičku poziciju Naše stranke i njenih kadrova.

"Prije svega naglašavam da Amra Zulfikarpašić, ali i ostali vijećnici Naše stranke, četiri godine rade na opstrukcijama svih projekata u općini Centar. Vijećnici ove stranke nisu podržavali budžete Općine Centar među kojima se nalazila, između ostalog, i stavka za stipendije, tako da navodna briga Zulfikarpašić za ovu populaciju našeg stanovništva nije ništa drugo nego čisti populizam i providna predizborna kampanja koju su iz ove stranke započeli mnogo prije nego što je to zakon dozvolio. Zaboravlja predsjednica Komisije za dodjelu stipendija da spomene u svom pamfletu da općinski načelnik nije taj koji potpisuje rang listu, niti vrši izbor kandidata. To radi Komisija sastavljena od članova Vijeća, a konačnu Odluku o dodjeli stipendija donosi i usvaja Općinsko vijeće. Načelnik samo potpisuje Ugovore za dodjelu stipendija, a nakon usvojene Odluke. Zaboravlja Zulfikarpašić u saopštenju naglasiti da načelnik već dvije godine zaredom predlaže Općinskom vijeću da se svakom stipendisti koji ispunjava kriterije važećih pravilnika dodjeli stipendija. Ne postoji niko ko je uslovljavao učenike i studente za dodjelu stipendija jer se ista dodjeljuje na osnovu kriterija definisanih pravilnicima koje donosi Općinsko vijeće. Ja se obraćam argumentima i želim da obavijestim javnost da ova lokalna zajednica u mandatu ovog načelnika kontinuirano povećava iznos sredstava za stipendiranje. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da sa ovim dezavuisanjem javnosti kadar Naše stranke dovodi u pitanje zakonitost u radu općinskih službi, konkretno službe koja opslužuje na desetine hiljada korisnika i to najugroženije kategorije stanovništva, te na taj način stavlja mrlju na sve dodjele sredstava, a koje se vrše u skladu s važećim zakonskim aktima po kriterijima, pravilnicima, odlukama potpuno javno i transparentno", istakao je Ajnadžić.

On nadalje postavlja pitanje Zulfikarpašić "da li je svojim medijskim istupom htjela pokazati kako se trebaju javno osuditi državni službenici koji svoj posao rade u skladu sa zakonom i za dobrobit građana, a ne po političkim nalozima i stavovima?"

"Za kraj, uvažena 'profesorice', vjerujem da Vašu motivaciju i energiju možete upotrijebiti na mnogo kvalitetnije načine. Jedan od njih je da, između ostalog, pomognemo ovoj djeci u možda najvažnijim poglavljima njihovih života, obrazovanju. I na jednoj od posljednjih sjednica Općinskog vijeća Vi i Vaše kolege bez imalo empatije prema našim učenicima i studentima glasali ste protiv odluke koja bi značila priliv sredstava u budžet, a iz kojih bi se, između ostalog, isplatile i stipendije. Objasnite javnosti razloge takvih vaših odluka i u kojem ste to Vi domenu motivisali našu djecu da postižu vrhunske rezultate i nastoje da ispune kriterije koji će ih uvesti u pravo da od Općine Centar svakog mjeseca dobiju simboličnu stimulaciju za svoj trud. Da budem potpuno jasan, ne vidim Vaše saopštenje ničim drugim nego li pokušajem da operete vlastitu savjest pred učenicima i studentima. Ispravite me ako griješim, ali argumentirano. Iskoristite vrijeme i objasnite učenicima i studentima te odluke, a nemojte deklarativno, uzvikujući parole i omalovažavajući rad načelnika, a pogotovo državnih službenika, pokušavati pribaviti sebi i Vašoj/Našoj stranci, poneki glas", zaključio je Ajnadžić.