Kritika načelnika
247

Ajnadžić: Nasiha Pozder je opravdavala gradnju na Stupu, to je njeno viđenje Sarajeva

I. P.
Povodom teksta objavljenog na portalu Klix.ba pod naslovom "Nedostatak javnih površina: Postoji li park ili trg koji vas asocira na Sarajevo?" reagovao je načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić koji smatra da je u njemu profesorica Nasiha Pozder iznijela niz neistinitih tvrdnji.
"Prije svega izražavam žaljenje što profesorica Pozder pod plaštom časne profesije, već uveliko radi na predizbornoj kampanji. Poznata činjenica je da je gospođa Pozder član Naše stranke, ali je tužno što svoj poziv nije usmjerila u arhitekturu, već uveliko na lobiranje za pojedine stranke i partije. Podsjetit ću profesoricu Pozder da je tokom javnih rasprava bila pozivana da svojom stručnošću doprinese najboljem arhitektonskom rješenju, ne samo lokaliteta Hastahane, već i drugih planova koji su rađeni na području općine Centar", kaže Ajnadžić.

On tvrdi da je jedini dio u kojem se profesorica uključila prilikom rasprava o Regulacionom planu gradski centar Marijin Dvor taj što je zloupotrijebila svoj položaj profesorice na Arhitektonskom fakultetu i dovela studente koji su trebali dignuti glas protiv plana, a nisu.

"Na taj način Nasiha Pozder je postala usko grlo i kočnica urbanog razvoja grada i općina, ali na svu sreću ti stavovi u stručnoj javnosti arhitekata ne igraju važnu ulogu jer je jedan od najpoznatijih angažmana Nasihe Pozder bilo ubjeđivanje vijećnika Općinskog vijeća na Ilidži o opravdanosti izgradnje stambenog kompleksa na Stupu. Upravo taj način izgradnje pokazuje viđenje Sarajeva u očima Nasihe Pozder. S obzirom na sve navedene pozive i oglušavanje Nasihe Pozder da učestvuje u kreiranju planova, postavljam još jedno pitanje profesorici, a to je da kaže koje je to njeno arhitektonsko rješenje unaprijedilo kvalitet življenja na bilo kojem području u Sarajevu. Osim zagovaranja ovog na Stupu, naravno", kazao je Ajnadžić.

Načelnik poručuje da opstrukcije nisu rješenja i još jednom joj je javno uputio poziv da se uključi i da svoj doprinos u izradi planskih dokumenata za zelenu pijacu, park Jelena Vitas, podzemne garaže, ali i na urbanizaciji parka ispred Arhitektonskog fakulteta.

"Svojim aktivizmom ste za taj prostor mogli uraditi mnogo tokom svih godina Vašeg rada, ali niste i ostavili ste da ispred ustanove u kojoj radite, prostor uređuje ista Općina i isti načelnik protiv kojih na sva zvona lobirate. Podsjetit ću Vas profesorice na sve parkove, trgove i javne površine koji su urađeni u mandatu ovog načelnika: Trg Prvog korpusa, Park Safeta Isovića, Park Kemala Montena, Trg Susan Sontag, Trg kulture Jurislav Korenić gdje smo umjesto parkinga uredili zonu za pješake i održavanje kulturnih manifestacija. Ova Općina i ovaj načelnik su inicirali zaštitu arheoloških iskopina na mjestu gdje se nalazila Kalin hadži Alijina džamija. Umjesto parkinga u Ulici Koševo izgradili smo Park Svjetlosti sa fontanom i spomen obilježjem. Na Soukbunaru smo umjesto deponije smeća i zapuštenog vodovodnog rezervoara izgradili park i sportsku plohu za djecu. U mandatu ovog načelnika je uređena biciklistička staza, zasađeno u okviru samo jednog projekta 8372 sadnice drveća, uređen park Betanija, izgrađeno preko 20 ciciban igrališta, na desetine sportskih terena...", poručuje Ajnadžić.

I Hastahana će biti najreprezentativniji park u Sarajevu, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, poručuje se iz njegovog kabineta.