Kratak rezime rada
27

Ajnadžić: Blizu 22 miliona KM 2018. smo uložili u kapitalne projekte

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić u petak je održao tradicionalnu novogodišnju konferenciju za medije na kojoj je prisutnima prezentirao rezultate rada tokom protekle godine.

Kako je naveo načelnik Ajnadžić, gledajući sveukupnu situaciju oko realizacije, kako kapitalnih tako i projekata od esencijalnog životnog značaja za stanovnike ove sarajevske općine, zadovoljan je postignutim rezultatima u 2018. godini.

Budžet Općine Centar, prema riječima Ajnadžića, može se nazvati razvojnim jer je više od polovine sredstava utrošeno na realizaciju kapitalnih projekata, tačnije uloženo je blizu 22 miliona KM.

"Prvi projekt kojeg želim spomenuti je izgradnja objekta osnovne škole na Šipu, za čiji završetak i opremanje je potrebno oko devet miliona KM. Zatim smo započeli izgradnju objekta vrtića 'Razigrani dani' i nadam se da će u predviđenim rokovima taj projekt biti završen. Investirali smo u uređenje Trga Susan Sontag ispred Pozorišta, te smo nastavili sa uređenjem trga ispred Pozorišta mladih. U dogovoru sa vlasnicima okolnih objekata, planiramo ta dva prostora spojiti u jedinstveni trg. Za rekonstrukciju Trga Prvog korpusa Armije RBiH smo iz općinskog budžeta izdvojili oko 470 hiljada KM, a također planiramo nastaviti sa rekonstrukcijom Merhemića trga na Ciglanama", kazao je Ajnadžić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kako dalje navodi, jedan od projekata koji su visoko u vrhu prioriteta je izgradnja novog vodovoda na Nahorevu, projekta koji je u trećoj fazi realizacije čime će biti riješeno vodosnabdijevanje za 500 domaćinstava tog dijela općine Centar.

"Za najmlađe smo izgradili 21 dječije igralište, te 15 terena za basket u saradnji sa Udruženjem 'Jesi li za basket?', a to su projekti koji su dobili visoku pozitivnu ocjenu naših sugrađana. Putem JU 'Centar za sport i rekreaciju' smo pokrenuli projekt '365 sport plus' u kojem nudimo mogućnost djeci da se besplatno bave sportom. Rekonstrukcija kosog lifta na Ciglanama je okončana krajem prošle godine, te radimo intenzivno na izgradnji stambenih objekata za smještaj ruševinaca i interno raseljenih lica. U toku je proširenje saobraćajnice i izgradnja novog mosta u Nahorevskoj ulici kod bolnice Jagomir, te je završena izgradnja nove saobraćajnice pored gradskog porodilišta na Jezeru, što je koštalo 1,1 miliona KM. Završene su dvije faze izgradnje nove pješačke i biciklističke staze od Alipašine ulice do gradskog parka na Jezeru. Posebno smo ponosni na otvaranje Centra za djecu sa poteškoćama u razvoju, a taj projekt smo realizirali u saradnji sa nevladinim sektorom. Stavili smo u funkciju i još jedan Centar za zdravo starenje", dodao je načelnik Ajnadžić.

Nedžad Ajnadžić je napomenuo kako Općina Centar tradicionalno izdavaja i sredstva za stipendiranje nadarenih učenika i studenata, a ove godine se za ovaj poduhvat planira izdvojiti oko 400.000 KM.

"Prva smo općina koja je započela finansiranje vantjelesne oplodnje. Započeli smo sa rekonstrukcijom stadiona 'Asim Ferhatović Hase' na Koševu kako bismo ispunili uvjete za odigravanje međunarodnih utakmica i namjeravamo sa modernizacijom nastaviti i ubuduće. Imamo i projekt podrške pokretanja biznisa za mlade i od prošle godine ovim projektom su obuhvaćena i djeca šehida i poginulih boraca. Utopljavanje zgrada je projekt koji nastavljamo i u budućnosti. Od prošle godine smo obezbijedili, pored pribora i školskih torbi, i besplatne udžbenike za sve prvačiće iz Centra. Također imamo veliki broj završenih, pokrenutih i planiranih projekata izgradnje i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih cesta u Centru, a povećani su i prihodi u našoj općini u proteklom periodu", istakao je načelnik Centra.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Na kraju prezentacije načelnik Ajnadžić je najavio planirane aktivnosti tokom ove kalendarske godine, za čiju realizaciju je osnovni preduvjet usvajanje budžeta Općine Centar za 2019. godinu.

Naime, predloženi budžet Općine Centar za 2019. godinu u iznosu od 48 miliona KM, sa indicijom da u rebalansu u aprilu bude povećan na 60 miliona KM, nije dobio podršku Općinskog vijeća Centar.

Prema riječima načelnika Ajnadžića, ovo je jedan od razloga zbog kojeg Centar neće imati finansijska sredstva za nastavak kapitalnih projekata i pokretanje novih te navodi da će neusvajanje budžeta osjetiti i nevladin sektor, projekti iz kulture i komunalni projekti.