Konstitutivnost Srba
38

Ajman Šoše: Ustavni sud FBiH je ispravio grešku Skupštine HNK

Piše: R. D.
Ajman Šoše
Ajman Šoše
Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je da pojedine odredbe ustava Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona nisu u skladu s jasnim, preciznim i obavezujućim odredbama Ustava FBiH koje propisuju da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni narodi i da su službeni jezici u FBiH bosanski, hrvatski i srpski jezik te da su službena pisma latinica i ćirilica.

Ajman Šoše, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK, bio je jedan od onih koji su tražili ocjenu ustavnost spornih odredbi.

"Zadovoljni smo presudom s obzirom na činjenicu da u Skupštinu HNK nismo imali potrebnu većinu za izglasavanje amandmana, jer je davno utvrđeno da naš kantonalni Ustav nije usklađen s Ustavnom Federacije BiH i da ima diskriminirajuće odredbe kada je riječ o konstitutivnosti srpskog naroda i upotrebi bosanskog jezika. Bosanski jezik je u verziji ustava na hrvatskom jeziku nazivan 'bošnjačkim'. Ovako je Ustavni sud ispravio grešku Skupštine HNK", kazao je Šoše.

On je podsjetio da je jedna trećina zastupnika u Skupštini HNK podnijela zahtjev za ocijenu ustavnosti spornih odredbi, a da je to paralelno uradio i premijer FBiH Fadil Novalić.

"Nakon rasprave koja je održana prije nekoliko dana, Ustavni sud je donio odluku da se pomenute odredbe brišu iz Ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona i utvrđena je obaveza za Skupštinu HNK da presudu implementira u roku od šest mjeseci, a u ovom periodu primjenjuju se odredbe Ustava Federacije", pojasnio je Ajman Šoše.

Tako je formalni dio posla u vezi s konstitutivnosti Srba u Hercegovačko-neretvanskom kantonu djelimično urađen, predstoji onaj kompleksniji koji se odnosi na brojeve zaposlenih u institucijama, raspodijelu novca iz budžeta te brojne druge stvari o kojima predstavnici srpskog naroda godinama govore.