Bosanka u Washingtonu
194

Ajla Delkić: SNSD i HDZ troše velike sume novca u SAD-u za destabilizaciju BiH

Piše: A. D.
Ajla Delkić
Ajla Delkić
Odnosi Sjedinjenih Država prema BiH su jaki i stabilni i tu se ne predviđaju neke promjene, izjavila je u razgovoru za Klix.ba predsjednica Savjetodavnog Vijeća za BiH u Washingtonu Ajla Delkić komentirajući ishod parlamentarnih izbora u SAD-u.

Delkić je naglasila da Sjedinjene Države i dalje žele tražiti da se političari iz BiH suoče s korupcijom i lošim ekonomskim razvojem.

''Sjedinjene Američke Države i dalje čvrsto podržavaju teritorijalni integritet BiH, međutim, moram napomenuti da SNSD i HDZ troše velike sume novca na aktivnosti lobiranja u Sjedinjenim Državama, što ima za cilj destabilizaciju BiH i regiona. Budite sigurni da imaju dugoročnu strategiju i njihovi snažni pokušaji ne trebaju biti zanemareni. Nužno je da građani BiH budu svjesni toga i da se politička elita BiH probudi i upozna o ovim činjenicama. BiH mora nastaviti graditi jače veze sa Sjedinjenim Američkim Državama i u tom svjetlu predstaviti sebe kao strateškog partnera", kazala je Delkić.

Govoreći o izborima u SAD-u, Delkić je navela da su demokrati osvojili Zastupnički dom, ali izgubili Senat. Njihova kontrola nad Zastupničkim domom doprinijet će većoj ravnoteži i sistemu kontrole. Međutim, može doći i do toga da postane žrtveni jarac zbog činjenice da bi predsjednik mogao to koristiti kao izgovor za neku propalu politiku. Vidjet ćemo mogu li se oni dogovoriti ili će naredne dvije godine doći do dubljih podjela", rekla je Delkić.

Upitali smo je može li ovo ipak značiti početak kraja za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

"Mislim da predsjednik Trump želi i dalje praviti 'dilove' i tražiti svoj uspjeh. Od onoga što ja znam, Bijela kuća radi iza scene gdje pokušavaju nešto uprkos retorici podijela. Jedno je jasno, predsjednik Trump zna kako da podstakne svoju bazu i mislim da su republikanci naučili da ga previše ne izazivaju, jer se pokazao kao ogroman protivnik", zaključila je naša sagovornica.