Inspekcijski poslovi
62

Ajdinović: Složena operacija zbrinjavanja bh. građana s leta iz Rima je uspješno provedena

I. Č.
Federalna uprava za inspekcijske poslove saopćila je kako su njihovi pripadnici učestvovali u sigurnosno-epidemiološkoj operaciji zbrinjavanja građana BiH koji su avionom doputovali iz Rima.

Direktor Anis Ajdinović je istakao da su nakon slijetanja aviona putnici podvrgnuti zdravstveno-epidemiološkom tretmanu, te da je kompletan prtljag je prošao dezinfekcijski tretman.

"Niko od putnika, prema onome što se moglo konstatovati na licu mjesta, nije imao bilo kakve zdravstvene probleme. Avionom je doputovalo ukupno 47 putnika, od kojih je 18 državljana BiH s prebivalištem u FBiH smješteno u Studenski dom Bjelave u Sarajevu, 25 državljana BiH s prebivalištem u RS-u kao i 4 državljana BiH s mjestom prebivališta u Brčko Distriktu smješteni su u karantin određen od strane nadležnih institucija RS-a u Lukavici, gdje su prevezeni u pratnji Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Tri člana posade su rješenjem federalnog sanitarnog inspektora također stavljena pod obavezni zdravstveni nadzor. Radilo se zaista o vrlo složenom zadatku i zato je bio uključen veliki broj institucija. Sve je prošlo bez ikakvih problema", izjavio je Ajdinović.

U operaciji koju je pokrenulo Ministarstvo vanjskih poslova BiH, pored Federalne uprave za inspekcijske poslove, učestvovali su i Granična policija BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Ministarstvo sigurnosti BiH, Ministarstvo zdravstva FBiH, MUP Kantona Sarajevo, Ispektorat Republike Srpske, MUP Republike Srpske, Federalni štab civilne zaštite, Krizni štab Kantona Sarajevo, epidemiolozi, te druge nadležne službe.