BiH
0

Ahmetović očekuje da MVPBiH hitno osudi izjavu predsjednika Srbije

FENA
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine Sadik Ahmetović uputio je otvoreno pismo Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ministru Zlatku Lagumdžiji povodom izjave novoizabranog predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića da u Srebrenici nije počinjen genocid.

"Zbog istine, zaštite dostojanstva žrtava i onih koji su preživjeli genocid, očekujemo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH što hitnije najoštrije osudi izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića", navodi se u otvorenom pismu Sadika Ahmetovića, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

On u pismu navodi da je spomenuta izjava otvoreno negiranje genocida i pravosnažnih presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, kao i više presuda Haškog tribunala, što je izazavalo veliku uznemirenost preživjelih žrtava najvećeg masakra na području Evrope od završetka Drugog svjetskog rata.

"Dodatno nas zabrinjava što povodom ove svjesne provokacije nije bilo nikakve zvanične reakcije Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sramotno je da su prije institucije koja je nadležna za provođenje vanjske politike BiH, zaštite interesa države i interesa njenih građana u svijetu na navedenu izjavu reagirali Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, kao i brojne druge institucije i pojedinci", navodi se u otvorenom pismu predsjednika Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari Sadika Ahmetovića.