BiH
44

Ahmetović o reviziji presude: Dejtonski sistem odlučivanja onemogućio je žrtvama traženje pravde

Piše: Er. M.
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je da je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije odbijen zbog komplikovanog političkog sistema koji je kreiran Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je rekao da je Dejtonski mirovni sporazum zaustavio rat u BiH te da je najveću cijenu progona, etničkog čišćenja, ratnog zločina i genocida platio bošnjački i hrvatski narod na sadašnjem prostoru RS-a.

"Nažalost 22 godine poslije zbog procedura koje su uspostavljene u Dejtonu, konkretno načinu donošenja odluka u Predsjedništvu BiH žrtve su onemogućene da traže pravdu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu", rekao je Ahmetović.

Istakao je da je jako nesretan zbog odluke registra jer presuda nije imala mogućnost ni ući u sud i sudsko odlučivanje.

"Jedina poruka UN-u i međunarodnoj zajednici je da djelimično mogu ispraviti nepravdu provedbom presude iz 2007. godine, pa da oni koji danas odlučuju o BiH, kako u zemlji tako i u svijetu, još jednom pročitaju kako ne bi i sljedećih 20 godina bila zaboravljena u ladicama svjetskih centara političke moći", rekao je Ahmetović.

Domaćim političkim akterima poručio je da se okrenu preživjelim žrtvama i njihovoj djeci koja i dan danas trpe nepravde po različitim osnovama u sopstvenoj zemlji.