BiH
0

Ahmetović o postviznom monitoringu razgovarao s komesarkom Malstrom

FENA
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, na marginama konferencije Salzburg foruma koji se održava u Mađarskoj, razgovarao je s evropskom komesarkom za oblast pravosuđa i unutrašnjih poslova Ceciliom Malmstrom o pitanjima koja se odnose na ispunjavanje obaveza BiH iz postviznog monitoringa.

Komesarka Malmstrom je naglasila da se povećao broj lažnih azilanata u zemljama članicama Evropske unije za 62 posto u odnosu na proteklu godinu, što predstavlja alarmantno upozorenje za EU, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Međutim, što se tiče BiH, pohvalno je to što se smanjio broj tražitelja azila, odnosno može se govoriti samo o pojedinačnim izolovanim slučajevima.

Ministar Ahmetović je istaknuo da sve institucije za provođenje zakona u BiH poduzimaju aktivnosti s ciljem prevencije i spriječavanja svih oblika zloupotrebe bezviznog režima.

Rezultat toga je zaustavljanje daljnjeg povećanja broja tražitelja azila u Kraljevini Belgiji, te smanjenje negativnog trenda u Kraljevini Švedskoj.

To je potvrđeno i u najnovijem izvještaju Frontexa, gdje je BiH pozitivno ocijenjena u gotovo svim oblastima koje se odnose na sigurnost dokumenata, upravljanje granicom, migracije, primanje tražilaca azila u BiH, kao i borbu protiv krijumičara droge i ljudi te suzbijanje pranja novca.

Također, na marginama konferencije, ministar Ahmetović i ministar unutrašnjih poslova Rumunije Mirčea Duša potpisali su protokol o readmisiji lica koja borave bez dozvole između BiH i Rumunije.

Protokolom su precizirani nadležni organi, procedure i pravila povratka i tranzita osoba koje nezakonito borave u drugoj državi, čime se olakšava provođenje Sporazuma o readmisiji između BiH i Evropske unije.

Posljednjeg dana konferencije, Ahmetović danas prisustvuje sastanku Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi (PCC SEE).