Prijedlog zakona
103

Ahmetović najavio incijativu: Bosanski, srpski i hrvatski jezik izučavati u svim školama

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Sadik Ahmetović najavio je da će na narednoj sjednici doma pokrenti inicijativu za usvajanje Zakona o korištenju jezika, koja bi, kako on smatra, trebala da riješi pitanje korištenja jezika u BiH.

"Pripremam inicijativu prema kojoj će se sva tri jezika, bosanski, srpski i hrvatski izučavati u osnovnim školama i imati isti status u svim javnim institucijama i javnoj upotrebi. Time bi se izjednačila sva tri jezika na cijelom prostoru BiH. Ovo ovako što se radi, kako institucije u kantonalnim, entitetskim i državnom parlamentu, koriste, odnosno ne koriste ovaj jezik i pokušavaju da ga identifikuju samo sa Bošnjacima, je kompletno negiranje države Bosne i Hercegovine i zacementirana podjela na tri naroda", naglašava Ahmetović.

On dodaje da Nezavisni blok, pa ni on kao predstavnik ove stranke, ne žele više da samo posmatraju podjele na osnovu jezika, dodajući da bi prema inicijativi, sva tri jezika bila zastupljena jednakopravno na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Prošlih godina bilo smo svjedoci i diplomatskih skandala zbog upotrebe Bosanskog jezika, koji se uvijek reflektirao i na unutrašnje podjele u BiH. Ako Makedonija može uvesti Albanski jezik, ne vidim razlog da ga ne uvedemo mi u BiH, jer nisam primjetio do sada da neko nekoga ne razumije. Ovo je političko pitanje, oko kojeg svi beru jeftine političke poene, ali nažalost, i podstiču podjele u BiH. Vjerujem da bi se na ovo pitanje konačno trebala stavi tačka, a ne da ostaje kamen spoticanja i narednim generacijama", naglasio je Sadik Ahmetović.