Neizvjesno
89

Ahmetović: Na sjednici ću donijeti odluku hoću li podržati povećanje akciza

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je kako će odluku o načinu glasanja u vezi sa setom zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu donijeti na samoj sjednici.

"Odluku ću donijeti na samoj sjednici. Ja sam dobio sedam hiljada glasova, od devet hiljada koliko je dobila lista domovina, i jedino imam obavezu prema tim ljudima i ništa više. Nijedan zaključak u ovom trenutku ne moze popraviti njihovo stanje siromaštva u kojem se nalaze, radi se o povratnicima Bošnjacima koje Banja Luka potpuno ignoriše kao da ne postoje, a Sarajevo ih je podavno zaboravilo", rekao je Ahmetović.

Državni parlamentarci izjasnit će se o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na redovnoj sjednici zakazanoj za 20. april.

Tada će se na dnevnom redu naći Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH već je usvojio set zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu, naftne derivate i lož-ulje za 15 feninga po litru. Ovi zakoni neće stupiti na snagu sve dok u identičnom tekstu ne budu usvojeni i u Zastupničkom domu.

Zastupnički dom ranije nije podržao da se o zakonima izjašnjava u hitnoj proceduri s obzirom na to da je parlamentarcima u takvim situacijama onemogućeno ulaganje amandmana.

U Pismu namjere MMF-u vlasti iz BiH napisale su: "Da bismo mobilizirali sredstva za investicije u ključnu infrastrukturu, Parlamentarna skupština BiH će do kraja septembra 2016. godine odobriti povećanje akciza na gorivo, uključujući autoplin i biogorivo, za 15 feninga po litru, a dodatni prihodi u iznosu od 10 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Autoceste i Autoputevi, a 5 feninga od ovog povećanja će se usmjeriti entitetskim preduzećima Ceste i Putevi. Istovremeno, povećat ćemo akcize na lož-ulje kako bismo premostili cjenovni jaz između različitih kategorija naftnih derivata".