{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ahmetović na ministarskoj konferenciji "Brdo proces"

F
18.5.2012. u 11:41
0
11
Ahmetović na ministarskoj konferenciji "Brdo proces"
0
Ahmetović na ministarskoj konferenciji "Brdo proces"
Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović prisustvovao je Ministarskoj konferenciji "Brdo proces" 17. i 18. maja na Brdu kod Kranja.
Jedna od tema ove konferencije je bila uspostava zajedničkih istražnih timova u borbi protiv trgovine ljudima.

Istaknuto je da je ovo sve prisutniji vid međunarodne saradnje u krivičnim stvarima i važan alat u borbi protiv trgovine ljudima, ali i svih drugih vidova organizovanog međunarodnog kriminala, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

"Dosadašnja praksa je pokazala da u kompleksnom kriminalitetu trgovine ljudima, tradicionalne metode međunarodne saradnje poput međusobne pravne pomoći i razmjene informacija nisu dovoljne i praktične. Stoga je neophodno, da bi se efikasno suprotstavljalo kriminalnim organizacijama koje trguju ljudima, ostvarivati široku međunarodnu saradnju u krivičnim stvarima, i policijsku i pravosudnu", kazao je u obraćanju ministar Ahmetović.

Ministri zemalja članica "Brdo procesa" su tokom dvodnevne konferencije razgovarali i o saradnji u ispunjavanju uvjeta iz Poglavlja 24 - Pravda, sloboda i sigurnost, koje je jedno od najzahtjevnijih u pregovaračkom procesu koji stoji pred svim budućim članicama EU.

Izražena je spremnost zemalja "Brdo procesa", posebno članica EU ili zemalja koje će to uskoro postati, da prenesu iskustva u ovoj oblasti zemljama koje tek trebaju provesti tu obavezu, među kojima je i BiH.

Treća tema konferencije je bila zaštita svjedoka, odnosno prilagođavanja zakonodavstva u ovoj oblasti međunarodnim pravnim standardima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: