Povukli potpise
578

Ahmetović i Sokolović ne žele "bijeli hljeb": Napravili smo grešku

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović i Salko Sokolović danas su uputili zahtjev Ustavnom sudu BiH, u kojem je zatraženo da se njihovi potpisi brišu iz zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

"Potpisivanjem zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi kojim je ukinut 'bijeli hljeb' napravili smo grešku. Svjesni te činjenice od Ustavnog suda BiH tražili smo da izbrišu naše potpise sa zahtjeva za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH", piše u saopćenju za javnost Ahmetovića i Skolovića.

Kako kažu, njihova namjera nije bila da apelacijom vrate "bijeli hljeb", već da ukažu na diskriminatorna rješenja kojim se izabranim funkcionerima onemogućava rad nakon prestanka mandata.

"I dalje ostajemo pri stavu da niko nema pravo onemogućavati bilo kojem stanovniku BiH pravo na rad i privređivanje. U više navrata javno smo upozoravali na nesrazmjer plaća u javnom i realnom sektoru, a u konačnici smo na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i sami glasali za ukidanje takozvanog bijelog hljeba", navode Ahmetović i Sokolović.

Ističu da "bijeli hljeb" ne smije biti privilegija izabranih zvaničnika u institucijama BiH, ali isto tako ni institucije BiH ne bi smjele ograničavati pravo na rad osobama nakon isteka mandata.

"Otvoreno poručujemo kako ćemo se, ukoliko Ustavni sud BiH prihvati apelaciju, odreći prava na 'bijeli hljeb'. Žao nam je što smo stavljanjem svojih potpisa nanijeli političku štetu Nezavisnom bloku. U potpunosti ćemo se pridržavat svih odluka koje je donijelo Predsjedništvo Nezavisnog bloka", piše u zajedničkoj izjavi Ahmetovića i Sokolovića.