Beč
0

Ahmetović i Fekter potpisali Memorandum o unutarnjoj sigurnosti

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović danas je u Beču (Republika Austrija) sa ministricom unutarnjih poslova Savezne Republike Austrije Mariom Fekter potpisao Memorandum o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Republike Austrije.

Memorandum o razumijevanju na polju unutarnje sigurnosti predstavlja nastavk uspješne saradnje i pomoći koju Ministarstvo unutarnjih poslova Savezne Republike Austrije pruža službama za provođenje zakona u BiH, konkretno stavljajući naglasak na pružanje podrške Republike Austrije Bosni i Hercegovini u postizanju i održavanju standarda utvrđenih u Mapi puta Evropske unije za liberalizaciju viznog režima.

Saradnja utvrđena potpisanim memorandumom ima za cilj dodatno jačanje unutrašnje sigurnosti u Bosni i Hercegovini i Austriji, kao i u cijeloj Evropskoj uniji, obuhvatajući oblast: suzbijanja kriminala, ilegalne imigracije i krijumčarenja ljudi, borbe protiv droge, terorizma i ekstremizma, korupcije.

Ministrica Fekter istakla je zadovoljstvo napretkom koji je Bosna i Hercegovina postigla kada je u pitanju sigurnost dokumenata, tj. izdavanje biometrijskih pasoša i još jednom potvrdila spremnost Republike Austrije kada je u pitanju podrška BiH za liberalizaciju viznog režima, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.