BiH
144

Ahmetović: Ako Dodik misli da može razgraditi državu, vara se

Piše: M. N.
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je da je današnje usvajanje odluke o provođenju referenduma u RS-u atak na državu BiH.

"Ovo nije prvi put. Ovakav bahat način demonstrira silu Milorada Dodika koju mu dopušta međunarodna zajednica i pravosudne institucije BiH koje su dužne reagirati na kršenje Ustava BiH. Raspisivanje referenduma o statusu državnih institucija je apsolutno neprihvatljivo i radi se o klasičnom kršenju Ustava i ustavnog poretka BiH", rekao je Ahmetović za Klix.ba.

Istakao je kako su država BiH i njene institucije nadležne nad bilo kojim pitanjem na nivou BiH, te da entiteti ne mogu diktirati poziciju države BiH.

"Nažalost, ovim Dodik pokazuje da je iznad države BiH. Nadam se da međunarodna zajednica neće pričati u krug ovih dan-dva i da ovo neće postati još jedna pobjeda Milorada Dodika koja će, ako ne dođe adekvatna reakcija Tužilaštva i Suda BiH te međunarodne zajednice, biti put u postepenu razgradnju BiH. Atak na BiH ugrožava sigurnost i mir u BiH, kao i u regiji. Ako Dodik misli da može ugroziti državu, razgraditi državu, vara se", kazao je Ahmetović poručivši kako Visoki predstavnik u BiH treba reagovati odmah, a ne slati štura saopćenja koja ništa ne znače.