U konkurenciji 100 novinara
0

Ahmedu Buriću stipendija za novinarsku izuzetnost

Sarajevo-x.com
Ahmed Burić
Ahmed Burić
Nezavisni međunarodni žiri dodijelio je Ahmedu Buriću, kolumnisti portala Sarajevo-x.com i voditelju na RTVBiH, Balkansku stipendiju za novinarsku izuzetnost.

U konkurenciji od 100 novinara iz regiona nezavisni žiri izabrao je deset stipendista na osnovu prijedloga istraživačkih priča na temu Pravda. Tekstovi nastali u okviru programa Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost bit će objavljeni krajem 2011. godine i republikovani u medijima širom Evrope i regiona zapadnog Balkana.

Nerma Jelačić, portparol suda za ratne zločine u Hagu i godišnji član žirija, rekla je da je konkurencija ove godine bila izuzetno jaka i da su odlučivali detalji i dodala: "Mislim da smo postigli odličan izbor tema, od kojih neke zaista mogu da prerastu u velika istraživanja i odlične priče."

Osim novinara iz BiH, dobitnici stipendije su Dejan Anastasijević i Stevan Dojčinović iz Srbije, Elira Canga iz Albanije, Juliana Koleva iz Bugarske, Ružica Matić iz Hrvatske, Selvije Bajrami sa Kosova, Slobodanka Jovanovska iz Makedonije, Jelena Kulidžan iz Crne Gore i Dollores Benezić iz Rumunije.

Izabrani novinari dobit će 2.000 eura stipendije, kao i 2.000 eura za troškove istraživanja.

Na završnoj ceremoniji u Berlinu, u novembru 2011. godine autori najboljih tekstova bit će dodatno nagrađeni sa 4.000 eura za prvo, 3.000 za drugo i 1.000 eura za treće mjesto.

"Balkanska istraživačka mreža" (BIRN) u saradnji sa fondacijama Robert Boš (Robert Bosch) i ERSTE, peti put za redom dodjeljuje finansijsku i profesionalnu podršku novinarima iz regiona za istraživačko novinarstvo. Više informacija o ovogodišnjim stipendistima i njihovom radu možete pronaći na web stranici: http://fellowship.birn.eu.com.