Samo žele rješenje
369

Agonija autističnog dječaka: Otac Slavka Mrševića pisao ministru prosvjete Danetu Maleševiću

Piše: E. A.
Nenad Mršević
Nenad Mršević
Nenad Mršević iz Rudog, otac dječaka Slavka koji ima autizam, uputio je otvoreno pismo ministru prosvjete i kulture RS-a Danetu Maleševiću, u kojem traži ispunjenje obećanja datog u Narodnoj skupštini RS-a i izdavanje rješenja o statusu i pravima njegovog sina Slavka Mrševića.

Podsjetimo, Slavku je zbog autizma uskraćeno pravo na školovanje u srednjoj školi u Rudom, o čemu je Klix.ba već ranije pisao, a cijeli slučaj dobit će i sudski epilog, jer se pred sudom u Višegradu vodi proces protiv deset osoba.

Mršević je pisao i poslaniku Zdravku Krsmanoviću koji je na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 27. marta ove godine postavio poslaničko pitanje ministru Maleševiću tražeći da se Ministarstvo izjasni o statusu učenika Slavka Mrševića, na šta je ministar odgovorio kako se traži rješenje za problem i kako će biti riješen u skladu sa zakonom.

"Moj sin Slavko ima dijagnosticiran Aspergerov sindrom, najblaži i visokofunkcionalni oblik autizma. Godine 2015. je upisan u prvi razred Srednje saobraćajne škole u Rudom. Po preporukama Prvostepene stručne komisije i Republičkog pedagoškog zavoda RS-a, Slavko treba da ide u redovnu školu s obavezom vaspitno-obrazovne ustanove da izvrši individualizaciju i prilagođavanje nastavnog plana i programa funkcionalnom statusu dječaka. Protivno svim preporukama, škola to nije uradila, već je po završetku prvog razreda Slavko ostao neocijenjen i nije mu izdato svjedočanstvo. U septembru 2016. godine škola je bez bilo kakvog pisanog akta s pravom žalbe informisala roditelje da Slavko ne može ići u 2. razred jer nema svjedočanstvo iz 1. razreda. S obzirom na to da Zakon ne poznaje mogućnost da učenik redovno dolazi na časove, a da ostane neocijenjen, moj sin Slavko je izgubio status učenika. Zbog toga se pred Sudom u Višegradu vodi krivični proces protiv direktora, pedagogice i osam profesora", piše Nenad Mršević.

On podsjeća ministra na obećanje koje je dao u Narodnoj skupštini.

"Ovo je možda i posljednja šansa prije nego što nepovratno prođe i drugo polugodište još jedne školske godine. Zbog neodrživog stanja koje svakodnevno povećava štetu po Slavka, mi kao roditelji imamo pravo da pitamo koji je Slavkov status i koja prava ima prema Zakonu o srednjem obrazovanju? Može li Slavko prema zakonu pohađati srednju saobraćajnu školu, 4. stepen, u redovnom razredu po individualizovanom i prilagođenom nastavnom planu i programu? Može li se za Slavka organizovati razredni ispit kako bi polagao predmete iz 1. razreda koji je već pohađao, uz evidentiranih samo 6 neopravdanih izostanaka? Kad i na koji način se može, s obzirom na to da je greškom škole Slavko izgubio kontinuitet, organizovati polaganje 2. i 3. razreda kako bi Slavko sustigao svoju generaciju? Može li Slavko da se priključi svom 3C razredu po principu instruktivne nastave, što bi mu pomoglo kod polaganja predmeta iz 3. razreda kada na to dođe red, a na taj način bi kroz spajanje s drugovima bile izbjegnute zdravstvene posljedice na koje nas upozoravaju psiholozi, jer ovo nasilno razdvajanje od školskih drugova stvara sve veću traumu i pritisak na Slavkovo zdravlje i može biti okidač za veliku regresiju zdravstvenog stanja, što je za nas najgora moguća posljedica cijele situacije?", pita Nenad Mršević.

Roditelji u očaju traže odgovore na ova pitanja, skromni i uporni, iako je potpuno jasno da je riječ o diskriminaciji.

"Poštovani narodni poslaniče i poštovani ministre, oprostite na našoj eventualnoj neukosti u tumačenju propisa, ali mi se uzdamo u vašu dobru volju i dobro poznavanje propisa te da nas uputite koji je od ovih zahtjeva u skladu sa zakonom, a koji nije, te šta se od svega ovoga može realizovati, kako i kada. Ukoliko su svi zahtjevi protivni zakonima, molimo vas da nas i o tome u razumnom roku pismeno obavijestite, jer se sada nalazimo u stanju nade i iščekivanja, a dani i sedmice brzo prolaze na štetu našeg sina Slavka. Mi vidimo da agonija može biti prekinuta jedino putem izdavanja pisanog akta od Ministarstva prosvjete i kulture RS, kojim bi bio definisan status i prava našeg sina Slavka", piše Nenad.

Podsjeća da je krajem februara održan sastanak u ministarstvu gdje su svi aspekti slučaja analizirani s ministrom lično te da je Ministarstvo dobilo na uvid relevantnu dokumentaciju još prije više od dva mjeseca.

"S obzirom na to da i druga autistična djeca i njihovi roditelji s pažnjom prate razvoj situacije u vezi sa Slavkom, s obzirom na to da se o tome izvještavalo u medijima i raspravljalo u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zahtijevamo i molimo vas da nam u roku od 15 dana pošaljete rješenje kojim ćete definisati status učenika Slavka", stoji između ostalog u otvorenom pismu koje je uputio Nenad Mršević.