BiH
41

Agić: Zbog novih poplava niko nije tražio pomoć države i Oružanih snaga BiH

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Niko nije tražio pomoć države i Oružanih snaga nakon najnovijih poplava koje su zabilježene u brojnim gradovima i općinama/opštinama u Bosni i Hercegovini u protekla dva dana potvrdio je za Anadoliju Samir Agić pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine. 

On je istakao kako je Operativni centar u funkciji 24 sata te kako redovno proslijeđuje sve informacije do kojih se dođe.

"Stanje jeste teško u velikom dijelu BiH. U brojnim lokalnim zajednicama su evidentirani problemi i nove poplave, a pogođene su i neke cijele regije u bosanskohercegovačkom entitetu RS i kantonima u Federaciji BiH. Lokalne i entitetske vlasti za sada se uspješno bore sa poplavama i vjerovatno ako se stanje pogorša, što se nadamo da se neće desiti, i kada iscrpe sve svoje snage obratit će se za pomoć", istakao je Agić. 

Pomoćnik ministra za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine naglasio je kako je najvažnije da za sada u Bosni i Hercegovini nije evidentirana niti jedna ljudska žrtva zbog najnovijih poplava. 

"Materijalna šteta je zasigurno velika. Prava slika stanja znat će se dok se voda povuče u svoja korita, odnosno dok se saniraju poplavna područja i izvrši procjena", naglasio je Agić. 

Teško stanje u Federaciji BiH je na cijelom području Tuzlanskog kantona, a posebno u općinama Gračanica i Lukavac, kao i u Zeničko-dobojskom kantonu i to u općinama Zavidovići i Žepče gdje su oko Topčić Polja koje je stradalo i u majskim poplavama u prekidu brojne saobraćajnice, a neka naselja su potpuno i odsječena od susjednih naselja.

U Gradu Banja Luka, ali i više opština Čelinac, Petrovo i Kozarska Dubica u bosnaskohercegovačkom entitetu RS proglašeno je vanredna situacija.

Teško stanje je i u Brčkom gdje se pod vodom nalaze brojna naselja.