O presudi iz Strazbura
75

Agentice BiH odgovorile Kovačeviću: Naš status je legitiman, prijetnje su neprimjerene

S. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon što je apelant pred Evropskim sudom za ljudska prava Slaven Kovačević najavio podnošenje krivičnih prijava protiv tri bh. agentice pred tim sudom, stigao je odgovor.
Podsjetimo, Slaven Kovačević je kazao da je bh. agenticama u Strazburu istekao mandat te je najavio krivične prijave.

U odgovoru agentica je istaknuto da su rješenjima Vijeća ministara BiH Harisa Bačvić, Monika Mijić i Jelena Cvijetić imenovane za v.d. zastupnice Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Pravni status v.d. zastupnica je potvrđen rješenjima Odbora državne službe za žalbe i presudama Suda BiH, te u skladu s tim trenutne v.d. zastupnice ostaju na dužnosti do imenovanja novih v.d. zastupnika ili do imenovanja zastupnika nakon provedene konkursne procedure koja je u toku. Iz prednjeg proizilazi da je status v.d. zastupnica Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava neupitan, te da iste imaju pravo i obavezu da zastupaju Bosnu i Hercegovinu i štite njene interese u svim postupcima koji se vode pred Evropskim sudom za ljudska prava. Svako drugačije postupanje bilo bi suprotno važećim propisima i pravilima struke", navodi se u odgovoru.

Poručuju da su pravne radnje koje v.d. zastupnice preduzimaju u okviru svoje nadležnosti u postupcima koji se vode protiv Bosne i Hercegovine pred Evropskim sudom neophodne zbog zaštite interesa BiH.

"Ovo se ni na koji način ne može tumačiti kao uskraćivanje mogućnosti aplikantima da zaštite i ostvare njihova prava u tim postupcima. Sud je taj koji nakon provedenog postupka presuđuje da li je u konkretnom slučaju došlo do povrede prava, a na zastupnicima je da u tom postupku zastupaju i štite interese stranaka koje zastupaju. Nepoduzimanje pravnih radnji u toku postupka od strane zastupnika bilo koje od stranaka bi obesmislilo vođenje postupka pred sudovima, pa tako i Evropskim sudom za ljudska prava", naglašavaju agntice.

Na kraju poručuju da javne prijetnje podnošenjem krivičnih prijava zbog obavljanja svog redovnog posla smatraju potpuno neprimjerenim.

"Ističemo da će v.d. zastupnice svoj posao obavljati kao i do sada, profesionalno i stručno", zaključeno je.