BiH
0

Agencija za zaštitu ličnih podataka pita: Šta će ADS-u podaci o državnim zaposlenicima?

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Agencija za zaštitu ličnih podataka oglasila se u povodu pozivanja Agencije za državnu službu BiH na Zakon o zaštiti ličnih podataka kao razloga za neuspostavljanje evidencije o državnim službenicima.

Ističu da se Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine u kontinutetu neosnovano poziva na Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, kao razlog zbog čega ne vodi evidenciju državnih službenika.

"Istina je, Agencija je zabranila ADS BiH da obrađuje lične podatke zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine kroz Informacioni sistem za upravljanje ljudskim resursima u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je podrazumijevao formiranje integralne baze podataka sa podacima, ne samo za državne službenike već i za sve zaposlenike u institucijama Bosne i Hercegovine", saopćeno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Dodaju da je u tom sistemu bilo predviđeno da se prikupljaju podaci kao što su religija, vojna specijalnost, vojno zvanje, članstvo u sindikatima, bolovanje, dijagnoza i slično.

"Navedeno je naloženo, prije svega, zbog nepostojanja valjanog pravnog osnova za obradu ličnih podataka na ovakav način. Osim toga, predmetna obrada je u suprotnosti sa drugim principima obrade ličnih podataka kao što su svrha, obim i slično. Nameće se više pitanja na koje ADS BiH nema odgovore. Zbog čega obrađuju podatke zaposlenika? Zbog čega su im potrebni traženi podaci? I slično", piše u saopćenju.

Saopćeno je i da je s druge strane zakonska obaveza ADS BiH da uspostavi Glavni registar državnih službenika sa svim ličnim podacima državnih službenika, koji su potrebni za tu svrhu, na čiji obrazac je Agencija dala pozitivno mišljenje.

"Agencija apeluje na sve javne organe da prilikom odlučivanja o obradi ličnih podataka, prva i osnovna stvar koju treba riješiti jeste pitanje pravnog osnova, što je pretpostavka za zakonitu obradu ličnih podataka kao i pitanje svrhe u koju se lični podaci obrađuju", zaključili su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.