BiH
34

Niko nema kompletne podatke o obrazovnoj strukturi i radnim mjestima državnih uposlenika

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
U Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstvena institucija ili agencija koja vrši evidenciju zaposlenih državnih službenika. U prijevodu to znači niti jedan stup vlasti u BiH nema kompletne podatke o broju, obrazovnoj strukturi i radnim mjestima državnih uposlenika koje skupo plaćaju građani ove zemlje.

U pravilu ove podatke trebala bi imati Agencija za državnu službu BiH koja ne posjeduje sistem iz kojeg bi se jednostavno mogao generisati izvještaj sa statistikama državne službe u svakom momentu.

Naime, Agencija je još 2010. godine pristupila razvoju Informacionog sistema za upravljanje ljudskim resursima u institucijama BiH (sistem BH-HRMIS), gdje su namjeravali voditi personalne evidencije državnih službenika zaposlenih u institucijama na državnom nivou u elektronskom obliku. Iz tog sistema bi se onda mogli generisati različiti izvještaji, poput statističkih podataka.

Iz Agencije za državnu službu BiH kazali su za Klix.ba da je u međuvremenu na snagu stupio novi Zakon o zaštiti ličnih podataka u BiH, te da su se prema novim pravilima koje je Zakon uveo obratili Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH obaviješću o namjeri uspostave zbirke ličnih podataka i zahtjevom za odobrenje rada ovog sistema.

"Rješavajući po našem zahtjevu, Agencija za zaštitu ličnih podataka je utvrdila da postoje nedostaci u trenutnom pravnom okviru za obradu ličnih podataka kroz sistem BH-HRMIS. Svojim rješenjem Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH zabranila je Agenciji za državnu službu BiH obradu ličnih podataka zaposlenih u institucijama BiH i naložila da se svi do tada prikupljeni lični podaci u sistemu obrišu", rekli su nam iz Agencije za državnu službu BiH.

Dodaju da su, poštujući činjenicu da upravo statistički izvještaji o broju državnih službenika po službenim zvanjima, nacionalnoj, spolnoj i starosnoj strukturi najviše interesuju javnost, pristupili "ručnom" prikupljanju depersonaliziranih statističkih podataka koje objavljuju na web stranici, ne više od dva puta godišnje.

"Zbog ručnog prikupljanja i obrade podataka potrebno nam je više vremena za njihovu obradu i postavljanje na web site pa vam u ovom trenutku ne možemo osigurati tražene podatke. Isti će biti objavljeni uskoro, po okončanju analize dostavljenih podataka, verifikaciji kvaliteta podataka i sintetiziranju izvještaja", kazali su iz Agencije za državnu službu BiH.

Preciznije, Ministarstvo finansija raspolaže informacijama iz svoje nadležnosti, a koje se odnose isključivo na broj zaposlenika.

Podsjećamo, prema podacima kojim raspolaže Vijeće ministara BiH samo u državnim institucijama zaposleno je ukupno 22.412 osoba. Od toga, putem jedinstvenog računa trezora, isplaćuju se 9725 plaća pripadnicima Oružanih snaga BiH i 12.687 plaća zaposlenicima bh. institucija.