Potvrđeno
683

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH: Javna objava Registra boraca nije zakonita

Piše: Er. M.
Protesti bivših boraca (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Protesti bivših boraca (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević potvrdio je za Klix.ba kako vlasti ne bi smjele javno objaviti Registar boraca jer bi se na taj način prekršio Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH.

Nekadašnji borci koji danima protestuju u entitetu Federacija BiH zbog nezadovoljstva radom organa federalne vlasti ne odustaju od svog zahtjeva da se javno objavi registar boraca po jedinicama.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić jasno je poručio kako vlast nema namjeru to uraditi s obzirom na to da bi takvim potezom bio prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH.

Ovim povodom kontaktirali smo direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petra Kovačevića s obzirom na to da je upravna organizacija na čijem čelu se nalazi nadležna za nadgledanje provođenja odredbi Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH i drugih zakona o obradi ličnih podataka.

"Mi se ovim pitanjem bavimo više od godinu dana. Naime, Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH prošle godine uputilo nam je Prijedlog pravilnika o uspostavljanju jedinstvenog registra boraca. Tada smo jasno rekli da ne postoji nikakva prepreka da se uspostavi registar, ali da je za nas javno objavljivanje neprihvatljivo", rekao je Kovačević.

On je naveo da su vlasti iz FBiH u svom zahtjevu navele da je svrha registra da se javnosti učine dostupnim podaci o korisnicima prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite kako bi se imao uvid u transparentno trošenje budžetskih sredstava na svim nivoima vlasti Federacije BiH.

"Za nas je to neprihvatljivo i nije u skladu sa članom 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, koji određuje granicu do koje se država može uplitati u nečije pravo na privatnost. Javnim objavljivanjem registra ne može se utvrđivati tačnost utvrđivanja broja branilaca i smatramo da se u tom slučaju radi o populizmu, jer se teret vođenja tačnih podatak prebacuje na građane. Odnosno da se građani bave time čije ime se nalazi u registru, umjesto da se time u skladu sa zakonom bave nadležni organi", kazao je Kovačević.

On je zaključio da Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH ne zanima politika, već da se oni isključivo bave zakonskim ocjenama.