Greška dobavljača?!
26

Agencija za sigurnost hrane: Ispitati ispravnost grčkih paprika

SRNA
Sporna deklaracija
Sporna deklaracija
Agencija za bezbjednost hrane BiH zatražila je od inspekcija entiteta i Brčko distrikta da, radi zaštite zdravlja i interesa potrošača, preduzmu mjere nakon saznanja da se na tržištu BiH nalaze crvene paprike roge iz Grčke, za koje se sumnja da su neodogovarajućeg kvaliteta.

Iz Agencije za bezbjednost hrane napominju da je maksimalno dozvoljeni nivo imazalila u paprici 0,05 miligrama po kilogramu, i to se odnosi na cijeli plod, nakon uklanjanja peteljke.

"Prema informacijama kojima raspolaže Agencija, sporne paprike porijeklom iz Grčke su na deklaraciji imale oznake kora nije za jelo, što nije u skladu sa naprijed navedenim. U skladu sa članom 18. Zakona o hrani, nepotpuno, neodgovarajuće ili nepropisno deklarisana hrana se smatra hranom neodgovarajućeg kvaliteta", pojašnjeno je u saopštenju.

Iz Agencije navode da je uvoznik danas informisao potrošače da je riječ o zdravstveno ispravnom proizvodu, te da je napravljen propust prilikom deklarisanja.

"Subjekti u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije su, shodno Zakonu o hrani, dužni da osiguraju da hrana zadovoljava odredbe propisa, kao i da nadziru njihovo poštovanje", ističu iz Agencije i navode da su ovi subjekti odgovorni i za eventualne zdravstvene probleme ljudi zbog konzumacije neispravne hrane.

Nakon što se na internetu ovih dana pojavila fotografija deklaracije sa vreće crvene paprike roge u "Mercatoru" na kojoj piše "Kora nije za jelo, tretirano sa OPP-IMAZALIL", što je kancerogeni pesticid, iz ovog tržnog cetra su reagovali uvjeravajući građane da nemaju razloga za brigu, jer je posrijedi greška dobavljača.