BH RASFF
1

U BiH uvezen nož za pizzu s nedozvoljenom migracijom kroma

FENA
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, kao nacionalna kontakt tačka Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (BH RASFF) primila je obavijest da je na tržište Bosne i Hercegovine uvezen proizvod "Domy, nož za pizzu", porijeklom iz Kine, koji na deklaraciji sadrži oznaku "Art. no:95117", a za koji je laboratorijski analizama u Sloveniji utvrđena migracija kroma iznad dozvoljenog limita.

Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za sigurnost hrane BiH, u Bosnu i Hercegovinu je sporni proizvod uvezen od strane firme Silk trade d.o.o. Tešanj, Ulica Bukva b.b., Industrijska zona.

Agencija je priopćila kako je odmah po prijemu i obradi obavijesti od strane EU RASFF-a dostavila zahtjev nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH da shodno svojim nadležnostima utvrde da li se navedeni proizvod nalazi na tržištu Bosne i Hercegovine, te da poduzmu sve potrebne mjere u cilju zaštite zdravlja potrošača.

"Očekujemo da će nadležni inspekcijski organi, kao i dosad, u što kraćem roku poduzeti mjere koje su u njihovoj nadležnosti, a sve u cilju zaštite zdravlja potrošača. Takođe, od uvoznika je zatraženo da u najkraćem mogućem roku, a shodno važećim propisima preduzme mjere povlačenja zdravstveno neispravnog proizvoda sa tržišta, da dostavi povratnu informaciju Agenciji o preduzetim mjerama, te putem priopćenja za javnost o istom obavijesti potrošače", navodi se u saopćenju.