BiH
0

Agencija za sigurnost hrane BiH: Sporna kašica HIPP nije uvezena na bh. tržište

Piše: A. B.
Nadležni inspektori Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona u društvu Ataco d.o.o. Mostar - podružnica Široki Brijeg, utvrdili su da se HIPP kašica ne nalazi u skladištu niti je uvezena na tržište Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je svojim aktom od 3. marta 2017. godine, obavijestila nadležne inspekcijske organe da poduzmu mjere i radnje na utvrđivanju činjenica da li je na bosanskohercegovačko tržište bilo uvoza spornog lota HIPP Bio Instant kašica-pirinčane pahuljice, 20g neto, lot 6001791, datum proizvodnje: 04.05.2016. godine, rok upotrebe: 30.novembra 2017. godine, HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija.

"Nakon obavljene inspekcijske kontrole, 6. marta 2017. godine, nadležni inspektori Uprave za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona u društvu Ataco d.o.o. Mostar - podružnica Široki Brijeg, su konstatirali, što je u svom izjašnjenju naveo i uvoznik, da se navedni proizvod ne nalazi u skladištu, niti je uvezen u ime Društva "Ataco" d.o.o. Mostar na tržište BiH, kao i to da ga je kupcima distribuiralo Društvo "Ataco" d.o.o. Mostar", naveli su iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

U međuvremenu, potrošačima koji eventualno posjeduju spornu kašicu HIPP, Agencija preporučuje da se ne konzumira, te da obavijeste nadležni inspekcijski organ prema mjestu prebivališta.