BiH
2

Inspekcije vrše provjere da li se sporna HIPP kašica za bebe nalazi na bh. tržištu

Klix.ba
Republika Srbija je zabranila uvoz "HIPP Bio Instant kašica pirinčane pahuljice" zbog povećanog sadržaja arsena. U BiH se još ne zna da li su ove kašice za bebe uvezene u zemlju.

Iz Ministarstva zdravlja Srbije saopćeno je kako proizvod ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o sigurnosti hrane i Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda. Rješenjem je naređeno da se ova pošiljka vrati isporučiocu ili na siguran način uništi posredstvom ovlaštene organizacije.

Agencija za sigurnost hrane BiH zatražila je od nadležnih inspekcijskih organa entiteta i Brčko distrikta da provjere da li je došlo do uvoza ovog proizvoda u BiH, a od uvoznika HIPP proizvoda u BiH su zatražili hitno očitovanje.

Atacao d.o.o. Mostar koji je distributer proizvoda HIPP za BiH obavijestio je Agenciju za sigurnost hrane BiH da nisu uvezli "'HIPP Bio Instant kašica-pirinčane pahuljice, 20g neto, lot 6001791, datum proizvodnje : 04.05.2016., rok upotrebe: 30.11.2017. godine, HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija" niti distribuirali kupcima.

"Konačnu informaciju o ovom slučaju Agencija će objaviti po okončanju inspekcijskog nadzora i prijemu povratne informacije od strane nadležnih inspekcijskih organa", saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.