BiH
0

Agencija za lijekove BiH potvrdila rješenje bez prevoda

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Rješenje za lijek Eferalgan za bebe, čiji uvoznik je "Interpromet" iz Bosanskog Novog, a koji nema uputstvo na bosanskom, srpskom ni bilo kojem drugom jeziku u službenoj upotrebi u BiH, izdala je Agencija za lijekove Republike Srpske /RS/, a potvrdila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, rekla je direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša.

"Kao sastavni dio dozvole za promet lijeka u BiH, Agencija izdaje i uputstvo za pacijenta i sažetak glavnih karakteristika lijeka na jednom od jezika u službenoj upotrebi u BiH. Takvo uputstvo treba da bude u svakom pakovanju lijeka u maloprodaji. Svakako, pacijent nema nikakve koristi od toga što je Agencija izdala odgovarajuće uputstvo ukoliko se ono ne nalazi u pakovanju lijeka", navela je Grubiša.

Republički zdravstveni inspektori u petak su počeli kontrolisati apoteke u RS i najavili da će nastaviti sa kontrolama. U apotekama u kojima su utvrdili nepravilnosti zabranili su promet lijeka dok se ne obezbijedi adekvatno uputstvo, a protiv apoteka će preduzeti prekršajne mjere.

Za razliku od Republičke uprave za inspekcijske poslove RS, koja je odreagovala hitno, a koja je nadležna za maloprodaju i unutrašnji promet u RS, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, koja je nadležna za uvoznike, dobavljače i veleprodaju, među koje spada i novogradski "Interpromet", još nije saopštila koje će mjere preduzeti.

Entiteti i Brčko distrikt do 1. maja 2009. godine imali su regulatorne organe, a nakon toga njihove nadležnosti preuzela je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zakonom o apotekarskoj djelatnosti za izdavanje neobilježenog lijeka propisane su kazne od 3.000 KM do 15.000 KM za pravno lice, od 1.000 KM do 3.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 500 KM do 1.500 KM za magistra farmacije i farmaceutskog tehničara.

Osim navedena dva zakona, nepostojanjem deklaracija na jezicima u službenoj upotrebi u BiH krši se i Zakon o zaštiti potrošača u BiH, koji propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 2.500 KM do 5.500 KM kazniti dobavljač koji stavi u prodaju proizvod sa deklaracijom koja ne sadrži propisane podatke, a ako je dobavljač pravno lice, novačnom kaznom od 500 do 1.000 KM kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu.
Eferalgan je lijek generičkog naziva paracetamol. U obliku supozitorija - takozvanih čepića za rektalnu primjenu - kod beba se koristi protiv visoke temperature i bolova. U apotekama se može nabaviti u slobodnoj prodaji - bez ljekarskog recepta.