|

Agencija za graničnu stražu EU nema dovoljno osoblja da pomogne BiH u rješavanju migrantske krize

Agencija za graničnu stražu EU nema dovoljno osoblja da pomogne BiH u rješavanju migrantske krize
11
Piše: M. N.
17.5.2018. u 10:22
8
komentara
11

dijeljenja
Agencija za graničnu stražu EU nema dovoljno osoblja da pomogne BiH u rješavanju migrantske krize Foto: D. S./Klix.ba
Evropska komisija podnijela je jučer izvještaj o napretku Evropskog migracijskog programa u kojem se ističe kako je pritisak veliki jer se povećava broj migranata koji dolaze na istočnosredozemnu i zapadnosredozemnu rutu. Dok se situacija na centralnom Sredozemlju smiruje i smanjuje se broj dolazaka migranata iz Turske, povećano je njihovo kretanje kroz Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.
Boj migranata u BiH raste iz dana u dan, a njihov tačan broj nije poznat. Prema procjenama volontera koji im pomažu, u Kantonu Sarajevo ih ima više od 1.000, u Velikoj Kladuši blizu 450, a u Bihaću broj varira na dnevnoj bazi, ali ih u prosjeku ima do 200. Prema riječima volontera koji dolaze iz Srbije, očekuje se dolazak blizu 500 porodica iz susjedne nam zemlje.

Broj dolazaka na zapadnosredozemnu rutu i dalje raste pa je od početka ove godine u Španiju došlo 6.623 migranata, što je mnogo više nego za isti period prošle godine.

Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu s otprilike 1.350 stručnjaka raspoređenih na svim migracijskim rutama trenutno pruža podršku nacionalnim službenicima graničnog nadzora, ali podmiruju manje od 50 potreba. U izvještaju ističu kako im nedostaje osoblja i opreme te su apelovali na zemlje članice EU da hitno rasporede više osoblja.

"S obzirom na povećan migracijski pritisak, Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu je spremna povećati svoju prisutnost na kopnenoj granici Grčke i Turske. Ponudila je i utrostručiti svoje operativno raspoređivanje na grčkim kopnenim granicama s Albanijom i Makedonijom. Osim toga, nastavlja se rad na sklapanju sporazuma sa zemljama zapadnog Balkana kojima će se agenciji omogućiti da im direktno pomogne u upravljanju granicama kad se za to pojavi potreba", navodi se u izvještaju Evropske komisije.

Veliki problem je i dalje prisutan u Grčkoj jer sporost rješavanja postupaka azila otežava vraćanje u Tursku. Komisija je pozvala Grčku da poboljša uvjete na otocima uz pomoć EU, hitno ubrza vraćanje i dovrši krizni plan za veći broj dolazaka.

"Potrebno je više raditi na vraćanju većeg broja migranata koji nemaju pravo boravka u EU jer je 2017. u EU provedeno samo 36,6 posto naloga za vraćanje. Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu pomogla je u organizaciji 111 operacija vraćanja 2018. godine, ali države članice bi trebale mnogo više iskorištavati pojačane ovlasti Agencije za vraćanje. Ostvaruje se veliki napredak u poboljšanju saradnje sa zemljama porijekla u pogledu vraćanja te je zaključeno nekoliko praktičnih sporazuma u proteklim mjesecima i nastavljaju se pregovori", kazali su iz EK.

Zemlje članice EU su do sada uložile više od 377 miliona eura za rješavanje migrantske krize i brigu o migrantima, navedeno je.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...