Uvažio zahtjev poslanika
47

Agan Bunić zakazao vanrednu sjednicu Skupštine USK o svojoj smjeni

M. N.
Agan Bunić (Foto: CIN)
Agan Bunić (Foto: CIN)
Predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona Agan Bunić zakazao je vanrednu sjednicu za 18. novembar s dvije tačke dnevnog reda od kojih je jedna prijedlog odluke o njegovom razrješenju s funkcije.
Četvrta vanredna sjednica počet će u 10 sati, a poslanici će razmatrati i prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine USK iz reda Kluba poslanika Bošnjaka.

Bunić je zakazao vanrednu sjednicu nakon zahtjeva poslanika, a kako je najavio i Klub SDA u Skupštini USK.

U zahtjevu podsjećaju da je 12. novembra trebala biti održana vanredna sjednica Kluba poslanika Bošnjaka, ali da ona nije realizovana zbog neusvajanja dnevnog reda u okviru kojeg se trebalo razmatrati povlačenje kandidata s mjesta predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg Skupštine USK iz reda Kluba poslanika Bošnjaka koji je potvrđen 20. decembra prošle godine.

"S obzirom da je izjašnjavanje o predloženom dnevnom redu (13 za, osam protiv i pet suzdržanih) pokazalo da polovina poslanika u Klubu Bošnjaka u Skupštini USK želi raspravljati o narušenom dignitetu Skupštine USK do čega je došlo plasiranjem kompromitirajućih sadržaja u medijskom prostru BiH u vezi sa predsjedavajućim Skupštine USK Aganom Bunićem, smatramo neophodnim održati vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj bismo zauzeli stavove u vezi sa navedenim okolnostima", navodi se u zahtjevu.

Predloženi termin je Bunić usvojio iako bi ovo moglo značiti njegovu smjenu.

Nakon neodržavanja vanredne sjednice Kluba poslanika Bošnjaka, predsjednik Kluba SDA Jasmin Musić najavio da će iskoristiti ovu mogućnost koju imaju prema Poslovniku. Istakao je kako njihov zahtjev nema političku pozadinu već da im je isključivo cilj zaštititi dignitet Skupštine USK.

Poslanici A-SDA koji čine aktuelnu većinu u Skupštini kazali kako smatraju da je ovo pokušaj formiranja nove parlamentarne većine što se pokušava duže vrijeme, a pri čemu se ne biraju sredstva i metode.

Ranije je došlo do smjene većine u Gradskom vijeću Bihaća i to na vanrednoj sjednici koja je bila najavljena zbog predlaganja nove lokacije za smještaj migranata u tom gradu.