Cilj pobijediti Laburiste
114

Agan Bunić: Probosanske stranke će imati jednog kandidata za načelnika Velike Kladuše

M. N.
Agan Bunić
Agan Bunić
Probosanske stranke u Krajini ujedinit će se na ovim lokalnim izborima i izaći s jednim zajedničkim kandidatom s ciljem "rušenja" Fikreta Abdića i njegove Laburističke stranke. Najavio je ovo krajiški zastupnik Agan Bunić.

U intervjuu za USKinfo kazao je kako Krajina ne može prihvatiti vraćanje u politički život nekoga ko je osuđen i odslužio kaznu za ratne zločine, kao ni to da bude na čelu Općine Velika Kladuša.

"Kada je riječ o odlasku iz SBB-a, razišli smo se u suštinskim konceptualnim pitanjima zbog koalicije s Laburistima i presuđenim ratnim zločincem. Pokušali smo objasniti centrali da to nije dobro za Krajinu. Često smo kritikovali i SDA pa sada su i s njima koalirali. Mi skačemo s tornja, pa ne skačemo, pa kada skočimo na pola leta uradimo nešto. Građani su glasali za SBB upravo zbog politike protiv SDA i naših stavova. Sada smo trpjeli posljedice i montirane afere, ali mi smo u Krajini pokazali da imamo stav i princip u politici, da nas niko ne može kupiti niti prestrašiti. Zato smo došli u Narod i pravdu, jer okupljaju ljude koji imaju svoj stav i znaju za šta se bore", rekao je Bunić.

Naglasio je kako nemaju otklon prema građanima Velike Kladuše, već da zagovaraju projekte, investicije, izgradnju puteva, rekonstrukcije škola i ostalo za građane.

"Gledat ćemo da sve probosanske stranke nastupe zajedno s jednim kandidatom, pregovarat ćemo i sa SDA. Toj politici (Labursta, op.a.) dolazi kraj ili ovih ili nekih narednih izbora, jer se ta politika pokazala neefikasnom. Četiri godine su bili na čelu općine i ništa od onoga što su najavljivali se nije desilo. Cijenim da će građani Velike Kladuše to prepoznati", rekao je Bunić.

Istakao je kako su se do sada koalicije bazirale na zajedničkim projektima, a da se sada sve svodi na pozicije.

"Bio sam na pregovorima o formiranju nove Vlade u USK i nisam vjerovao da će SDA prihvatiti ljude iz kabineta Fikreta Abdića samo da bi dobila ministarske pozicije. To dovoljno govori o njihovoj želji da budu vlast, ne skidaju se s te igle. Nisam čuo konkretne korake i projekte koje žele uraditi i da zbog toga žele srušiti vladu. Oni su sve bili dogovorili, raspodijelili ministarske pozicije, ljudi su se bili pripremili da sjednu u fotelje, ali Ifeta Kadić i ja to nismo prihvatili i nije se desilo. Bio sam na svim sastancima, ali nisam iznosio detalje i neću ako me ne natjeraju na to. Nisam vjerovao da se SDA u Krajini dovela do toga da ide u koaliciju s Fikretom Abdićem samo da sruši ovu vladu", kazao je Bunić.

Istakao je kako je Velika Kladuša specifična i da su spremni maksimalno tolerisati svaku stranu i razgovarati sa svima kako bi došli do zajedničkog kandidata.

"Cijenim da ćemo postići dogovor da Veliku Kladušu vratimo građanima. Mislim da svi imamo interes i da trebamo više političke mudrosti. Lokalne zajednice moramo povezati s kantonom kako bismo lakše realizovali projekte i vratili povjerenje građana u institucije, a onda zajedno da idemo prema federalnim i državnim institucijama", naglasio je.

Komentirajući imenovanje Fahrudina Radončića za ministra sigurnosti, Bunić je rekao kako vjeruje da će Radončić uspjeti, kako je i najavio, provesti novu politiku kada je riječ o migrantskoj krizi zajedno s operativnim štabom i to koordinirati.

Ponovio je kako je snimak koji je osvanuo na Pornhubu montiran te rekao da je pokrenuo 5-6 tužbi zbog lažnih objava o njemu.

"Ako neko misli da ću se prestati baviti politikom ako osvanem na naslovnici - neću. Kada su me izbacili iz SDA nakon što se više nisam slagao s tom politikom, jer su kažnjavali one koji su imali odlične izborne rezultate, govorili su da više nikada neću biti nigdje. Ali zaborave da uvijek ima neko ko odlučuje o tome. Dok me građani budu podržavali, ja ću da radim. Mogao sam prodati svoju poziciju vrlo dobro i živjeti četiri godine, ne biti na naslovnicama, ali sam izabrao principe. Meni građani daju povjerenje, a političke stranke su samo mehanizam kako se dođe na liste", rekao je.

Kada je riječ o njegovom prelasku u NiP, kazao je kako se ovoj stranci priključilo još desetak vijećnika iz Krajine, a najavio je i da će u narednom periodu formirati komisije u gradovima te otvoriti kancelarije stranke u općinama.