Političko potonuće
263

Afera "Strache": Kako je Dodik izgubio moćnog saveznika u Austriji i Evropi

Piše: A. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Austrijski ultradesničar Heinz-Christian Strache, lider Slobodarske stranke Austrije, danas je ostavkom na funkciji vicekancelara Austrije, a sutra i ostavkom na čelu ove partije, potpisao svoje političko potonuće.

Time je i lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izgubio jednog važnog ali i moćnog saveznika ne samo u Austriji, već i Evropi.

Politički kraj Strachea došao je munjevito brzo. Još jučer je, praktično, bio, nakon svog koalicionog partnera u Vladi Austrije kancelara Sebastiana Kurza, najmoćniji političar u Austriji. Već danas ga, doslovno, nema više na političkoj mapi.

Naime, nakon što su njemački mediji Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung objavili snimak koji pokazuje kako je Strache na Ibizi uoči parlamentarnih izbora u Austriji 2017., jednoj ruskoj poduzetnici ponudio prednost pri dodjeli tendera u zamjenu za donacije za predizbornu kampanju FPÖ-a, promptno je reagovao Kurz. Tražio je sastanak u nakani da mu saopći daa više nema saradnje.

Pomenuta bogata Ruskinja, kako se navodi, na objavljenom snimku govorila je o tome kako njen ujak želi uložiti 250 miliona eura u austrijsku privredu. Iako je ona u nekoliko navrata ponovila kako se radi o ilegalnom novcu, Strache i njegov partner Gudenus, koji je oženio jednu Banjalučanku, su nastavili razgovore i ponudili joj kupovinu najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitung.

A Dodik se još prije nekoliko dana upravo sastao sa Stracheom. Bio je to jedan u nizu njihovih sastanaka koji su održali u proteklim godinama. Na zajedničkoj press konferenciji Dodik izrekao skandaloznu izjavu da austrijske vlasti imaju puno razumijevanje za stav da BiH treba da ostane vojno neutralna, a koja je izazvala brojne reakcije.

Pun samopouzdanja zbog činjenice da u Stracheu ima jakog saveznika, Dodik je tada izjavio da je obavijestio Strachea da se u Bosnu i Hercegovinu vraćaju ljudi koji su bili u redovima terorističke organizacije “Islamska država” i da je to realan problem kojim treba da se pozabave. Inače, Strache je u svojim ranijim izjavama podupirao secesionističke težnje Dodika.