{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Afera prisluškivanja urednika FTV-a: Ovo je policijska država, ko je sljedeći?

23.5.2013. u 14:46
1
83
Afera prisluškivanja urednika FTV-a: Ovo je policijska država, ko je sljedeći?
1
Afera prisluškivanja urednika FTV-a: Ovo je policijska država, ko je sljedeći?
Novinarski razgovori ponovo se prisluškuju. Urednik Federalne televizije Avdo Avdić kao novinar svakodnevno komunicira sa najvišim političkim službenicima u Bosni i Hercegovini, a jedan takav razgovor prisluškivan je i danas će biti pušten na ročištu u Sudu BiH u predmetu "Živko Budimir i ostali". Nije izostala reakcija kolega, novinarskih udruženja i nevladinog sektora.
Prije samo nekoliko dana, velika afera prisluškivanja novinara agencije Associated Press potresla je Sjedinjene Američke Države. Tamošnje Ministarstvo pravosuđa zaplijenilo je telefonske razgovore novinara AP-a, što su američki nezavisni mediji okarakterizirali kao klasično špijuniranje, pritisak na medije i politiku nezavisnog i objektivnog izvještavanja javnosti.

Vrlo slična stvar dogodila se jučer u našoj zemlji, nakon što su se razgovori urednika Redakcije vijesti Federalne televizije Avde Avdića sa predsjednikom FBiH Živkom Budimirom našli među dokaznim materijalnom za produženje pritvora, iako razgovori novinara i političara nemaju nikakve veze sa predmetom zbog kojeg je Budimir prvobitno uhapšen. Iz Federalne televizije ovo su okarakterizirali kao pritisak državnog tužilaštva i dijela vladajuće političke elite na uređivačku politiku ove medijske kuće.

"Mislim da je u svakom normalnom društvu nedopustivo da se novinar, odnosno u ovom slučaju, urednik javne televizije prisluškuje. Ovo je pravi skandal za koji se nadam da će neko odgovarati", kazao je za portal Klix.ba Boro Kontić, ugledni novinar i direktor sarajevskog Mediacentra.

Razgovori izvučeni iz konteksta

Iz Udruženja BH Novinari su u razgovoru za naš portal kazali da će u toku dana tražiti od Tužilaštva BiH razgovore između Avdića i Budimira. U ovom udruženju se također pitaju kako je moguće da novinari i novinarski razgovori budu korišteni kao dio suđenja, odnosno u ovom slučaju, kao jedan od argumenta za produženje pritvora predsjedniku Federacije BiH.

"Ja sam nedavno imala jedan žestok razgovor sa jednim kolegom iz RS-a, koji je vikao na mene i doslovno mi poručio da će nam u Udruženje poslati Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA). Mi smo sada došli u jednu situaciju da novinare, ljude koji brane slobodu izražavanja i zalažu se za temeljne novinarske vrijednosti, prisluškuju i prijete im. To su presedani i mora se tačno utvrditi prema kojim zakonskim propisima se to radi, procedure po kojima se takvi razgovori vade iz konteksta i koriste kao dio tužilačkih istraga", kaže Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH Novinari.

Avdo Avdić, urednik Redakcije vijesti FTV
Avdo Avdić, urednik Redakcije vijesti FTV


Naša sagovornica postavlja logično pitanje, a to je koliko se još novinara prisluškuje u Bosni i Hercegovini, podsjećajući na 2003. godinu i aferu prisluškivanja urednika magazina Slobodna Bosna, koji je morao svjedočiti pred parlamentarnom komisijom u vezi sa prisluškivanjima.

"Dolazimo u jednu situaciju u kojoj se BiH pretvara u policijsku državu u kojoj nećete smjeti normalno razgovarati ni u svoja četiri zida", dodaje Rudić.

Političke igre

Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta u BiH, kaže da je ovo još jedan grubi atak na demokratsku tradiciju i temelje pravne države.

"Zna se u civiliziranom svijetu pod kojim, vrlo restriktivnim uslovima i odlukom nadležnog suda, se pojedini razgovori mogu prisluškivati. Krajnje je neuobičajeno da se prisluškuju novinari i najviši državni dužnosnici. Ono što još više zabrinjava je to što se ovdje ne zna ko su agencije koje vrše prisluškivanje, ne zna se po kojem naređenju i kako se tim snimcima raspolaže. Ti razgovori vrlo lako, u svrhu političkih igrarija, dospijevaju i do javnosti i dio su političke borbe. Ovaj slučaj govori koliko je ova zemlja neorganizirana i rasturena i u kojoj mjeri građani ne mogu računati na ostvarenje ljudskih prava", kaže Dizdarević za portal Klix.ba.

Od dodaje da se posljednjih mjeseci vrši žestok pritisak na medije i nevladine organizacije, što ga veoma zabrinjava i stvara strah kod ljudi.

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)


Slično misli je i Adis Arapović, menadžer u Centrima civilnih inicijativa (CCI).

"Bojim se da država svakim danom postaje partitokratska, da je sve manje slobode, a sve više političkog pritiska. Bojim se da ćemo doći u situaciju kada će sve pore ove države biti pod partijskom kontrolom, uključujući pritisak na medije, nevladine organizacije, nezavisne državne institucije... Taj trenutak je vrlo blizu i ako se sada nešto ne uradi, moglo bi se dramatično okončati", kazao je Arapović.

Demonstracija sile

On dodaje da je ovaj konkretan slučaj u vezi sa prisluškivanjem razgovora Budimira i Avdića demonstracija sile i zloupotreba položaja određenih ljudi.

"Vrlo je precizno i u isto vrijeme rigidno definirano ko smije prisluškivati, koga, pod kojim okolnostima i u koje svrhe. Sve što pređe te granice je početak policijske države, što se ne smije dopustiti", dodaje Arapović.

Danas će od 15:00 sati pred Sudom BiH biti održano ročište na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH za produženje pritvora za predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i još četiri osobe uhapšene u okviru akcija "Patriot" i "Pravda" 26. aprila.

Na ročištu će se moći čuti i navedeni razgovori između Avdića i Budimira, za koje Tužilaštvo BiH i predmetni tužitelj vjeruju da će biti od koristi za novu odluku o produženju pritvora predsjedniku Federacije BiH, iako još uvijek nijedan konkretan dokaz nije predočen za ono za šta se Budimira tereti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: