Suđenje zbog respiratora
700

Advokatici premijera Novalića Vasviji Vidović hakovan kompjuter, ukradeni joj dokumenti

B. T.
Fadil Novalić i advokatica Vasvija Vidović (Foto: T. S./Klix.ba)
Fadil Novalić i advokatica Vasvija Vidović (Foto: T. S./Klix.ba)
Današnje ročište optuženima u aferi "Respiratori" je završeno, a advokatica premijera Federacije Bosne i Hercegovine Vasvija Vidović izjavila je kako joj je sinoć hakovan kompjuter, prilikom čega su joj nestali svi podaci.
Ona navodi da su joj izbrisani svi dokumenti koje je imala na računaru u posljednjih 10 godina.

Nakon ročišta je novinarima rekla da hakerski napad ne može direktno povezati s ovim slučajem koji se vodi na Sudu Bosne i Hercegovine, ali je navela da će "vrijeme pokazati da ovaj slučaj ima ozbiljnu pozadinu".

Slučaj hakovanja kompjutera je prijavila nadležnim organima.

"Upozorena sam na nekakve događaje, medutim, ne obraćam pažnju na to, suviše sam ja teških predmeta i stvari radila u životu, možda i najsloženije predmete na Balkanu, tako da ne obraćam pažnju na to. Ne mogu, naravno, dovesti bilo koji predmet u vezu. Vjerujem da će naši organi gonjenja istražiti to vrlo brzo", kazala je Vidović.

Upitana za štetu, kazala je je ostala bez apsolutno svih dokumenata unatrag deset godina.

"Imam veoma osjetljive predmete i ne samo to, radim na nekim međunarodnim projektima", kazala je Vidović.

Na današnjem suđenju je ponovo svjedočio šef kabineta premijera FBiH Hasan Ganibegović. Ovo mu je treći put da dolazi na ročište u predmetu "Novalić i drugi", a danas ga je unakrsno ispitivala odbrana te dodatno tužilac.

Iako je najavljena, generalna sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić danas nije stigla svjedočiti, stoga će to učiniti naredne sedmice.

U ovom predmetu optuženi su premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor Srebrene maline Fikret Hodžić i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. Sumnja se da su se organizovali u nabavci 100 respiratora iz Kine, a koji su koštali 10,5 miliona KM.