Suđenje Novaliću i dr.
84

Optuženi u aferi "Respiratori" stigli u Sud BiH na završno svjedočenje Ganibegovića

N. V.
Fikret Hodćić i advokatica Mirna Avdibegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Fikret Hodžić i advokatica Mirna Avdibegović (Foto: T. S./Klix.ba)
Četvero optuženih u aferi "Respiratori" stigli su u Sud Bosne i Hercegovine, gdje će danas biti održano ročite na kojem će svjedočenje nastaviti šef kabineta premijera FBiH Hasan Ganibegović i generalna sekretarka Edita Kalajdžić.
U predmetu "Novalić i drugi" optuženi su premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor "Srebrene maline" Fikret Hodžić i četvrtooptužena Jelka Milićević, ministrica finansija u Vladi FBiH.

Sumnja se da su oni udruženo i organizovano djelovali prilikom kupovine 100 respiratora iz Kine. Ova nabavka je sporna i zbog samog načina odabira kupca za FBiH, ali i zbog kvaliteta respiratora. Tužilaštvo ispituje ugovore, ponude, pisma kako bi saznali na koji način je Hodžić dobio ovaj posao i kako je dobio dozvole za rad.

Na dosadašnjim suđenjima su predstavljeni mnogi dokazi, uglavnom oduzeti sa zaplijenjenih uređaja optuženih i svjedoka u postupku. Viber prepiske svjedoče o njihovoj međusobnoj komunikaciji o respiratorima, dok brojni svjedoci pokušavaju dati kontekst izvedenim dokazima.

Hasan Ganibegović će danas u sudnici biti po treći put u ovom predmetu. Prethodna dva puta ga je ispitivalo Tužilaštvo prema kojem je, kako je Sud BiH utvrdio, "zauzeo neprijateljski stav". Mnogih detalja se nije mogao sjetiti, mijenjao je iskaz ili nevješto izbjegavao odgovoriti na postavljeno pitanje, a danas će ga ispitivati odbrana četvero optuženih.

Nakon njega očekuje se da će svjedočiti Edita Kalajdžić, generalna sekretarka Vlade FBiH koja je, prema dosadašnjim dokazima koje smo vidjeli u sudu, imala sigurno zanimljivu ulogu tokom nabavke respiratora.