Od petka
33

Advokati u Brčkom obustavljaju rad zbog uvođenja u fiskalni sistem

Piše: M. N.
Brčko
Brčko
Advokati u Brčko distriktu BiH obustavit će u potpunosti rad od petka, 26. aprila, u znak protesta zbog uvođenja njihove djelatnosti u fiskalni sistem.

Kako se navodi u zajedničkoj izjavi brčanskih advokata, protest s obustavom rada trajat će dok se ne udovolji njihovom zahtjevu i izmijeni Zakon o fiskalnim sistemima Distrikta Brčko tako da se advokatska djelatnost izuzme iz fiskalizacije, a odluka se odnosi na sve advokate članove Advokatske komore Federacije BiH i Advokatske komore Republike Srpske.

Za vrijeme trajanja protesta s obustavom rada i zastupanja nijedan advokat, stručni saradnik, advokatski pripravnik ili zaposlenik u advokatskoj kancelariji neće ulaziti u sud, neće podizati poštu iz pretinaca, niti će primati bilo kakve dostave putem kurira, redovne pošte ili na drugi način od sudova i organa uprava Brčko distrikta BiH.

"Nijedan advokat, stručni saradnik ili advokatski pripravnik u advokatskoj kancelariji neće pristupiti u sud na ročište, raspravu, pretres ili bilo koju drugu radnju u sudu, kao ni na raspravu, ročište ili bilo koju drugu radnju u organima uprave, Vijeću za izlaganje, Policiji i drugim institucijama Brčko distrikta, te neće poduzeti bilo koju procesnu radnju ili aktivnost predviđenu zakonima. Za vrijeme trajanja protesta s obustavom rada i zastupanja nijedan advokat neće postupati u pritvorskim predmetima, neće dolaziti na ročišta za određivanje ili produženje pritvora, niti će pristupiti u Policiju Brčko distrikta BiH ili Tužilaštvo Brčko distrikta BiH radi davanja izjave osumnjičenog", stoji u izjavi.

Proces fiskalizacije u Brčko dristriktu počeo je krajem marta. U Zakonu o fiskalnom sistemu distrikta advokatska djelatnost je bila izuzeta iz ovog procesa, ali su usvojene izmjene i u članu 6. ovog zakona izbrisan je stav s) čime advokatska djelatnost sada podliježe procesu fiskalizacije. Ovo je izazvalo ogorčenje advokata.

Iz Vlade BD su upozorili sve da su kazne za neizdavanje računa 2.500 KM.