(Ne)transparentnost
25

Advokati pisali direktoru: Nove sumnje u nezakonito imenovanje Milovića za urednika BHT-a

Dž. L.
Tvrtko Milović
Tvrtko Milović
Nakon što je Upravni odbor radiotelevizije Bosne i Hercegovine potvrdio imenovanje Tvrtka Milovića na mjesto urednika na BHT1, advokati drugog kandidata pisali su generalnom direktoru BHRT-a o nezakonitostima koje su uočili.
Naime, Sud BiH je u maju osporio imenovanje Milovića na funkciju urednika na BHT-u i to nakon tužbe filmskog reditelja Srđana Šarenca, koji je ranije bio jedan od kandidata za ovu funkciju.

Milović je jučer na svom Facebook profilu kazao kako se osoba koja je tužbom tražila ponavljanje konkursa za urednika nije pojavila na ponovljenom konkursu, ali Šarenac je ponovo reagovao.

U novom pismu koje je Advokatsko društvo "Ademović, Nožica i partneri" uputilo direktoru BHRT-a Belminu Karamehmedoviću, predloženo je poništenje Odluke o Javnom oglasu iz 12. februara 2018. godine u dijelu koji se tiče izbora urednika Dokumentarno savremenog programa BHT-a.

Advokati Nedim Ademović i Ahmet Efendić obratili su se Karamehmedoviću kao punomoćnici Srđana Šarenca.

"Naš klijent ima saznanja da BHRT ima namjeru da izbor urednika Dokumentarno savremenog programa BHT-a izvrši prema prethodno raspisanom Javnom oglasu iz 12. februara 2018. godine. Naš stav je da se opisanim postupanjem BHRT vratio u nezakonitost, što vjerujemo, nije ničiji interes", navode iz advokatskog društva.

Oni podsjećaju kako je ranijom presudom utvrđeno da su Javnim oglasom iz 2018. propisani uslovi koji nisu smjeli biti propisani jer nisu utvrđeni ni Zakonom o radu u institucijama BiH ni Statutom RTVBiH.

"Predlažemo da BHRT poništi javni oglas iz 12. februara 2018. godine u kojem su nezakonito utvrđeni uslovi za izbor na mjesto urednika Dokumentarno savremenog programa, te da raspiše novi Javni oglas sa uslovima za navedenu poziciju predviđenim Zakonom o radu u institucijama BiH i Statutom RTVBiH. To je neophodno za zakonitost odluke o izboru urednika, ne prejudicirajući pitanje ko će na ovu poziciju biti izabran", navodi se u pismu upućenom direktoru Karamehmedoviću.

Advokati predlažu i da komisija BHRT-a izvrši bodovanje prijavljenih kandidata u cilju potpune transparentnosti.

"Ovo je općeprihvaćen metod izbora zaposlenika u sve državne institucije. Ovakva solucija ne obavezuje BHRT da izabere kandidata koji bude najbolje ocijenjen, odnosno bodovan. Naprotiv, BHRT i dalje bi mogao izabrati bilo kojeg od uspješnih kandidata, s tim što bi trebao argumentovano obrazložiti zašto, eventualno, bira kandidata koji je bodovno lošije rangiran u odnosu na druge kandidate", ističu advokati, punomoćnici Srđana Šarenca.

Na kraju, u pismu se ističe kako je ovaj dopis dobronamjeran gest s ciljem vraćanja postupka izbora urednika BHT-a u okvire legaliteta s konačnim ciljem izbora najkvalitetnijeg prijavljenog kandidata.