Kantonalni sud
147

Advokati optuženih nisu došli, odgođen početak suđenja za smrt Džene Gadžun

A. L.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Odgođen je početak suđenja Suadu Rožajcu, Jasmini Halimić-Alajbegović i Nini Jovanović, doktorima koji su optuženi za smrt djevojčice Džene Gadžun.
Ročište je bilo zakazano za danas, ali je pomjereno za 16. novembar zato što se nisu pojavili advokati optuženih, a ni optužena Jovanović, potvrdila je Dženina majka Amila za Klix.ba.

Rožajac i Halimić su se prethodno 28. septembra izjasnili da nisu krivi, a sedam dana ranije i Jovanović. Istog dana kad se Jovanović izjasnila, o krivici su se trebali izjasniti i ostali optuženi ali je Rožajcu pozlilo, a advokat doktorice Halimić nije bio prisutan pa je njihovo izjašnjenje odgođeno.

Optužnica u slučaju smrti malene Džene Gadžun potvrđena je 11. jula ove godine. Rožajac je optužen za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok su Jovanović i Halimić optužene za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Podsjećamo, Benjamin Bejtović, vlasnik privatne klinike u kojoj je obavljena operacija nakon koje je preminula dvogodišnja djevojčica, nije optužen.

Džena Gadžun je u novembru 2021. godine operisana u privatnoj klinici "Bejtović" u Sarajevu. Tokom operacije došlo je do komplikacija, i ona je 14. novembra 2021. godine preminula na KCUS-u.