BiH
2

Advokati očekuju da Holandija ponudi nagodbu za 7.000 Srebreničana

Anadolija
Porodice žrtava sretne nakon donošenja presude (Foto: AFP)
Porodice žrtava sretne nakon donošenja presude (Foto: AFP)
Nakon što je Vrhovni sud Holandije u petak, 13. avgusta, donio presudu prema kojoj je država Holandija odgovorna za smrt trojice Srebreničana, oca i brata prevodioca Ujedinjenih naroda (UN) Hasana Nuhanovića i električara holandske baze u Srebrenici Rize Mustafića, član međunarodnog advokatskog tima koji zastupa Srebreničane Semir Guzin rekao je za agenciju Anadolija (AA) da postoji mogućnost nagodbe između porodica više od 8.000 srebreničkih žrtava i države Holandije.

Međunarodni advokatski tim zastupa Srebreničane u građanskoj tužbi koju su porodice Srebreničana ubijenih u julu 1995. podnijele protiv Holandije, ali i UN-a, zbog nesprečavanja genocida u „zaštićenoj enklavi“ UN-a Srebrenica. Tužba se odnosi na 8.000 zahtjeva, a ukupan broj tužitelja je blizu 7.000 žrtava Srebrenice.

"U tom pravcu ide i naše razmišljanje. Svaki dogovor podrazumijeva neki kompromis. Mi mislimo da su se sada, nakon pravosnažne presude u slučaju 'Nuhanović', prvi put stekli ozbiljni uslovi za ozbiljan razgovor oko mogućeg dogovora. Taj razgovor će biti potpuno transparentan i naše stranke sa svime upoznati. Tek kada oni daju svoju suglasnost eventualno bi moglo doći do neke nagodbe. Međutim, i ja prvim put očekujem da bi se moglo ozbiljnije pristupiti i toj opciji da se postigne dogovor, neka vrsta nagodbe, da se konačno ovo i kod nas riješi", kazao je advokat Semir Guzin za Anadoliju.

Pojasnio je kako, u skladu sa holandskim pravosuđem, ne može u istom postupku biti utvrđivana odgovornost za štetu i tražena isplata naknade.

"Sada će se u posebnom postupku utvrđivati visina naknade. Do tog postupka nikada u praksi ne dolazi jer ako se već utvrdi odgovornost za nešto, onda će država Holandija sigurno sjesti i pokušati mirnim putem dogovoriti neku kompenzaciju, naravno koliko to može biti pravična kompenzacija porodicama za ovo što se desilo. Tako će biti, naravno, i sa nama", ocijenio je.

Primijetio je, kako kaže, da pojedinci nakon presude u slučaju "Nuhanović" pozivaju Srebreničane da ustanu s tužbama. No, on podsjeća kako su ostali Srebreničani već tužili Holandiju!

"Postupak u predmetu 'Nuhanović' trajao je 11 godina. Mi smo našu tužbu podnijeli 2007. godine, dakle, prije šest godina, i zastupamo 7.000 majki Srebrenice koje su već podigle tužbu i tuže državu Holandiju za istu stvar. Država Holandija je dala odgovor na tužbu i mi smo na to odgovorili. Oni su ponovno replicirali. Po kazivanju naših partnera, kolega advokata iz Holandije, oni očekuju zakazivanje rasprave. Njihova je pretpostavka da bi se do kraj ove godine mogla održati ta prva rasprava", pojasnio je advokat Guzin.

Nadalje, dodao je da presuda u slučaju "Nuhanović" predstavlja veliki presedan ne samo u holandskom već uopće u međunarodnom pravosuđu.

"Prvi prvi put je utvrđena odgovornost jedne zemlje, kontingenta koji je učestvovao u mirovnim operacijama, a da su praktično zvanično bili pod komandom UN-a. To je ono na čemu i mi baziramo našu tužbu. Bez obzira na uobičajenu i formalnu komandu i kontrolu nad jedincima, mi dokazujemo da je praktično stvarna kontrola išla od zemlje čiji je to kontingent. U slučaju 'Nuhanović' sud je, također, prihvatio tu formulaciju. Drugostepeni sud i Vrhovni sud Holandije našli su da su holandski vojnici su znali ili su mogli znati čemu izlažu ljude koje su praktično istjerali iz baze u Potočarima i kakve su posljedice po njih nastupile, najgore koje uopće mogu biti", rekao je mostarski advokat.

Sud je, dodao je Guzin, našao da se država Holandija bila praktično upoznata sa tim, te da je vršila kontrolu nad svojim vojnicima.

"Iz tog razloga je država Holandija, utvrđeno je, odgovorna za ono što se desilo i za štetu koja je nanesena tim ljudima. U našem predmetu u velikom dijelu se radi o činjenično identičnoj pravnoj stvari. Razlika je jedino to što, za razliku od dvojice Nuhanovića i Mustafića, ostali Srebreničani nisu bili u bazi Potočari. Mi zauzimamo stav da je potpuno svejedno da li ste vi nekoga istjerali iz baze ili mu niste dali da uđe, kao što je slučaj sa našim strankama. Iz tog razloga mi smatramo da, svakako i u našem predmetu postoje odgovornost države Holandije i ova će nam presuda u slučaju 'Nuhanović' umnogome pomoći", izjavio je advokat Semir Guzin.