Bruxelles
0

Advokati iz BiH postali dio evropske advokature

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Plenarana sjednica Evropskog savjeta advokatskih komora i advokatskih društava (CCBE) održana je danas u Bruxellesu, a u njenom radu sudjelovali su i predstavnici advokata iz BiH, odnosno advokatskih komora FBiH i RS-a.

Na skupu CCBE-a predsjednica Advokatske/Odvjetničke komore FBiH Amila Kunosić-Ferizović preuzela je predstavljanje obiju entitetskih advokatskih komora i advokata BiH u toku naredne godine.

Bosna i Hercegovina je, s obje advokatske komore -Advokatskom/Odvjetničkom komorom FBiH i Advokatskom komorom RS-a, na plenarnoj sjednici CCBE-a 28. novembra 2009. u Bruxellesu, stekla status člana promatrača, čime su advokati BiH postali dio evropske advokature.

Osnovni cilj CCBE-a je da zastupa advokaturu u svim pitanjima od zajedničkog interesa vezano za obavljanje advokatske djelatnosti, razvitak prava i prakse koja se odnosi na vladavinu prava i pravnog sistema, kao i značajan razvoj samog prava na evropskom i međunarodnom nivou.

Naime, u skladu sa članom V Statuta CCBE-a, organizacije koje predstavljaju advokatsku profesiju u državi članici Vijeća Evrope, kao što je država Bosna i Hercegovina, mogu biti primljene kao članovi promatrači CCBE-a od Plenarne sjednice CCBE-a pod uvjetom da u cijelosti prihvate pravila Statuta CCBE-a i usvoje Povelju o osnovnim načelima evropske advokatske profesije i kodeks ponašanja evropskog advokata.

U skladu sa Statutom CCBE-a i potpisanim Džentlmenskim sporazumom između dviju komora iz BiH, svaka advokatska komora osigurava predstavnika advokata iz Bosne i Hercegovine, svaki put na mandat od jedne godine.

Na plenarnoj sjednici CCBE-a u novembru 2009. godine, kada je Bosna i Hercegovina stekla status člana promatrača, komore su postigle sporazum da prvi predstavnik advokata BiH bude Jovan Ćizmović, predsjednik Advokatske komore RS-a.

Advokatska/Odvjetnička komora FBiH i Advokatska komora RS-a će nastaviti saradnju da bi na što kvalitetniji način koristili spomenuto članstvo u interesu advokata koje predstavljaju, saopćio je Sekretarijat Advokatske/Odvjetničke komore FBiH.