Oslobađajuća presuda
459

Advokati generala Drekovića: Presudili dokazi iz arhiva Vojske RS-a, u Federaciji imali opstrukcije

G. M.
Ramiz Dreković s advokatima (Foto: I. L./Klix.ba)
Ramiz Dreković s advokatima (Foto: I. L./Klix.ba)
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu oslobađajuću presudu Ramizu Drekoviću, bivšem komandantu Četvrtog korpusa Armije RBiH, koji se teretio za ratni zločin protiv civila. Nakon presude oglasili su se advokati generala Drekovića.
Advokat Kadrija Kolić rekao je da, kada se sudi generalu, onda je ogroman interes javnosti i treba da bude.

"Ove presuda ne treba da bude razlog političarima da iznose komentare, da bude razlog za podjele, pogotovo političarima iz Federacije zato što je FBiH učinila sve da nam oteža prikupljanje dokaza za branjenje generala Ramiza Drekovića. Institucijama iz RS-a se zahvaljujem na korektnoj saradnji i činjenici da su nam dostavili sve ono što smo tražili", rekao je Kolić.

Kako je naveo, ova presuda pokazuje da se hitno mora raditi reforma Zakona o krivičnom postupku "zato što je dozvoljeno tužitelju u fazi istrage da radi šta hoće, da bira šta će da prezentira od dokaza, šta će da prikupi od dokaza".

"Nema nikakve sudske kontrole te istrage, nema mogućnosti optuženom, odnosno osumnjičenom u fazi istrage da bilo šta osporava. Takve istrage nas dovode u ovu situaciju i ovakav sudski postupak gdje na kraju poslije više godina dobijemo oslobađajuću presudu", naglasio je Kolić.

Advokat Mirsad Crnovršanin također je rekao da su imali ogromnih problema prilikom prikupljanja materijalnih dokaza odbrane.

"Više mjeseci smo uložili maksimalne napore da kroz različite arhive Vojske RS-a i Vojske Federacije prikupimo određene dokumente. Nakon višemjesečnih zahtjeva i pritisaka, ipak smo došli do tih dokumenata. Odbrana je uložila preko 500 materijalnih dokaza i izvela šest različitih vještačenje kako bismo dokazali potpunu nevinost generala Drekovića", kazao je.

Prvi put su rađena i eksperimentalna vještačenja koje dosad nikad nisu rađena pred ovim sudom.

"To su balistička vještačenja sa eksperimentalnim uzorkom gdje smo mi Sudu prikazali blast efekte tih haubičkih projektila koji su upravo stavljeni na teret Drekoviću kroz optužnicu. Mi smo u potpunosti doveli u pitanje tezu Tužilaštva da je Kalinovik granatiran haubičkim projektilima koji su navedeni u optužnici", poručio je advokat.

Crnovršanin nije želio detaljnije govoriti o tome ko je vršio opstrukcije pri prikupljanju dokaza.

"Ne bismo sad o tome. S obzirom da još nije presuda pravosnažna. Nakon pravosnažnosti presude ćemo izaći sa svim problemima koje je general Dreković imao pri prikupljanju materijalnih dokaza. U najvećoj mjeri je oslobađajuća presuda bazirana na dokazima iz arhiva kako Vojske Republike Srpske tako i naporima istražiteljskog tima odbrane koji je bio uključen direktno u ovaj predmet", zaključio je Crnovršanin.