Federalni MUP
193

Advokat suspendovanog Damira Veje: Rješenje nije uručeno, ovo još ima samo u Sjevernoj Koreji

D. Be.
Damir Vejo (u odijelu)
Damir Vejo (u odijelu)
Advokat Alen Nakić rekao je večeras za Klix.ba da njegov klijent, inače direktor Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Damir Vejo, nije dobio rješenje o suspenziji iako je to danas saopćeno putem medija.
"On to rješenje nije dobio, a da bi određena suspenzija mogla izazvati određeni efekat u skladu s pozitivnim pravnim propisom rješenje mora biti uručena adresatu tj. Damiru Veji. Čudi me da takva objava dolazi putem sredstava javnog informiranja.

Barata se saopćenjima, a stranci to nije uručeno što je karakteristično za sisteme koje ne baštine principe vladavine prava koji su emanentni civiliziranim narodima i demokratskim društvima. Još jedino u Sjevernoj Koreji čovjek sazna s televizije da je suspendiran", kaže advokat.

Nakić dalje kaže da će se Vejo na adekvatan način suprotstaviti nezakonitostima koje navodno ministar Aljoša Čampara poduzima u odnosu na njega kršeći prava iz Zakona o državnoj službi i prava o zabrani diskriminacije.

"Ovdje je već duži period na sceni vertikalni mobing od ministra prema Damiru Veji iz razloga koji su samo poznati federalnom ministru Aljoši Čampari", dodao je.

Za kraj kaže da je naročito bila začuđujuća situacija koja se odvijala danas u zgradi Federalnog MUP-a.

"No to je na ministru da objasni i raspravi situacije koje se dešavaju u vlastitoj kući, koje također imaju odraz nezakonitosti u postupanju prema Veji. A šta se događalo, javnost će ubrzo biti blagovremeno informisana", rekao je advokat Nakić.

Podsjetimo, iz Federalnog MUP-a danas je saopćeno da je ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara preventivno suspendovao direktora Policijske akademije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) Damira Veju.

Preventivna suspenzija je izrečena na osnovu saznanja i do okončanja istrage u postupku koji se vodi zbog postavljanja uređaja za praćenje ispod službenog automobila federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića.

Dalje se navodi da se po nalogu federalnog ministra Aljoše Čampare od 2021. godine sprovodi više internih postupaka u odnosu na državnog službenika Damira Veju zbog povreda službenih dužnosti.