{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Advokat predsjednika FBiH: Budimir neće dati ostavku

S
18.5.2013. u 14:57
1
43
Advokat predsjednika FBiH: Budimir neće dati ostavku
1
Advokat predsjednika FBiH: Budimir neće dati ostavku
Ragib Hadžić (Foto: Anadolija)
Uhapšeni predsjednik Federacije BiH (FBiH) Živko Budimir, koji je osumnjičen za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju, neće dati ostavku na ovu funkciju, izjavio je Srni Budimirov advokat Ragib Hadžić.
Hadžić, koji je danas posjetio Budimira u Mostaru, gdje se nalazi u pritvoru, rekao je da predsjednik Federacije ostavku neće podnijeti zbog više razloga.

"Prvo, jer bi taj čin bio loš presedan na osnovu kojeg bi u budućnosti bilo moguće na ovakav ili slične načine eliminisati političke neistomišljenike ili neposlušne, s druge strane gospodin Budimir ne osjeća apsolutno nikakvu krivicu za ono za šta ga optužuju i treće, on je, sviđalo se to nekome ili ne, pod potpunom zaštitom principa nevinosti i dok ne dođe konačna pravosnažna sudska odluka, nema govora o ostavci", izjavio je Hadžić.

On je dodao da Budimir nema ništa protiv da se pojavi pred istražnom komisijom Parlamenta FBiH koja ima zadatak da utvrdi činjenice u vezi sa ustavnom odredbom o nedostojnosti predsjednika Federacije.

"Budimir poziva komisiju da dođe u Mostar, a u slučaju da odbiju, dao mi je punomoć da ga zastupam pred tom komisijom“, objasnio je Hadžić i dodao da od komisije zavisi da li će se saglasiti da odu u Mostar ili će se on kao Budimirov punomoćnik pojaviti pred njima u Sarajevu.

Govoreći o daljoj odbrani Budimira, njegov advokat je ocijenio da Tužilaštvo BiH "očigledno grebe po dnu".

"Po svemu sudeći nemaju ništa jako, ništa nedvosmisleno o navodnom mitu i svim onim stvari zbog kojih je Budimir uhapšen. Sad su izmislili nekakve javne nabavke i kupovinu nekog odijela koje košta nekih 140 dolara, time se Tužilaštvo bavi", rekao je Hadžić.

On je istakao da se odbrana uhapšenog predsjednika FBiH nalazi u neugodnoj situaciji. "Očigledno da jedan dio 'podobnih' medija zna više o predmetu, nego mi koji to po zakonu moramo znati", konstatovao je Hadžić.

Prema njegovim riječima, Budimirova odbrana čeka izjašnjenje Ustavnog suda BiH o njihovoj apelaciji.

"Dali smo određena obrazloženja, otvorili nekoliko pitanja, počevši od nadležnosti suda, zakonitosti dokaza i stvorenog političko-medijskog ambijenta, a Ustavni sud neka procijeni ima li povrede ljudskih prava ili ne", zaključio je Hadžić.

Nakon današnje posjete Budimiru u mostarskom zatvoru, Hadžić je rekao da se njegov klijent osjeća dobro, ali je ocijenio da u nekim stvarima ima stroži tretman nego ostali pritvorenici.

Budimira su, po nalogu Tužilaštva BiH, 26. aprila, uhapsili pripadnici Agencije za istrague i zaštitu (SIPA) zbog sumnje da je primao mito za pomilovanje zatvorenika, a Sud BiH mu je odredio jednomjesečni pritvor.

Dom naroda Parlamenta FBiH pozvao je prije dva dana Budimira da podnese ostavku na funkciju predsjednika, jer nije u mogućnosti da je obavlja.

Parlamentarna komisija trebalo bi do kraja iduće sedmice da odluči da ili ima osnova za smjenu predsjednika FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: